Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

40.01.00

4 Taakverdeling

4.1 Taak Douane

De taak tot nu toe in de handhaving op het gebied van explosieven voor civiel gebruik beperkt zich tot het leveren van voor de handhaving van het ILT of I&W relevante informatie uit de systemen van de Douane.

Wanneer u tijdens de uitvoering van uw normale werkzaamheden explosieven voor civiel gebruik tegen komt en u vermoed een overtreding kunt u contact opnemen met het ILT. Een overtreding zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat er geen CE markering op de goederen zit of geen type-, partij- of serienummer aanwezig is op de goederen of geen verplichte documentatie aanwezig is. De verplichtingen voor de importeur staan genoemd in artikel 7 van Richtlijn 2014/28.

Naar boven

4.1.1 DLK handhavingsbeleid

DLK Handhavingsbeleid is via de mail het eerste loket voor de daartoe bevoegde functionaris van de ILT of beleidsmedewerker van I&W voor het opvragen van informatie. De Douane levert geen periodieke informatie uit maar slechts op verzoek met gebruikmaking van het daarvoor bestemde formulier.

De Douane streeft ernaar om zo spoedig mogelijk na het ontvangen van een voldoende gemotiveerd en volledig verzoek een beslissing te nemen op het verzoek. In de ontvangstbevestiging aan de ILT of I&W wordt vermeld of, en zo ja binnen welke termijn de gegevens worden aangeleverd.

DLK Handhavingsbeleid is verantwoordelijk voor de juridische toetsing (artikel 1:33 lid 3 Adw) van het verzoek.

Naar boven

4.2 Taak Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat(I&W)

I&W is verantwoordelijk voor regelgeving en bepaald het beleid. I&W is opdrachtgever voor de uitvoering en de handhaving door de ILT en Douane. Zij houdt de Douane op de hoogte over ontwikkelingen op het gebied van de wetgeving, beleid, prioriteiten in het toezicht en risico-indicaties. Communicatie en voorlichting is primair de verantwoordelijkheid van I&W (en/of ILT).

Naar boven

4.3 Taak ILT

De ILT houdt toezicht op het civiel gebruik van explosieven. De ILT voert onder andere controles uit op bedrijven en personen die met explosieven omgaan. Constateert de ILT overtredingen, dan treedt de ILT strafrechtelijk of bestuursrechtelijk op. Zij kan hierbij gebruik maken van de gegeven die Douane in haar systemen heeft en zijn opgevraagd.

Naar boven