Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

40.01.00

5 Samenloop

Tijdens je werk als douanebeambte kunnen zich bij goederen die onder explosieven voor civiel gebruik vallen situatie voordoen waarbij meerdere wetten van toepassing zijn.

Naar boven

5.1 Samenloop met sanctiemaatregelen.

Bij uitvoer van explosieven voor civiel gebruik kan het voorkomen dat het land van bestemming een sanctiemaatregel van toepassing is. Explosieven niet vallende onder de militaire goederenlijst vallen namelijk wel onder de lijst goederen voor binnenlandse repressie. Zie handboek VGEM voorschrift 10.04.00 sanctiemaatregelen. Handel in dergelijk geval de casus af volgens voorschrift sanctiemaatregelen

Naar boven

5.2 Samenloop met wet wapens en munitie

Explosieven vallen onder categorie 2 sub 7 van de WWM. In principe zijn explosieven voor civiel gebruik uitgesloten van de WWM (zie omschrijving art 2, categorie 2 sub 7 WWM). Bij invoer van explosieven dient de marktdeelnemer een erkenning op grond van explosieven voor civiel gebruik te kunnen overhandigen. Is dit niet geval dan is er een overtreding Wevg en gelden ook de regels van de WWM. Raadpleeg de vraagbaak wapens en munitie en handel in dergelijk geval de casus af volgens het handboek VGEM voorschrift 10.06.00 wapens en munitie.

Naar boven

5.3 Samenloop met strategische goederen

Voor strategische goederen gelden op enkele uitzonderingen na voornamelijk vergunningplichten op het gebied van uitvoer en doorvoer. Bij dergelijke vervoersbewegingen dienen de marktdeelnemers zich ook aan de voorwaarden voor de uitvoer van strategische goederen te houden. Springstoffen kunnen (mede) onder de lijst van militaire goederen vallen (ML8- “Energetische materialen”, en aanverwante substanties). Zie handboek VGEM 30.06.00 Strategische goederen. Bij uitvoer kunnen de goederen onder de regels van besluit strategische goederen vallen. Raadpleeg de vraagbaak strategische goederen en handel in dergelijk geval de casus af volgens het handboek VGEM voorschrift 30.06.00 Strategische goederen.

Naar boven

5.4 Samenloop met vervoer gevaarlijke stoffen

Explosieven vallen in gevarenklasse 1. Bij het vervoer van explosieven voor civiel gebruik gelden tevens de regels van vervoer gevaarlijke stoffen. Aan beide wetgevingen moet worden voldaan. Bij twijfel of de goederen op de juiste wijze worden vervoerd kun je contact opnemen met de vraagbaak vervoer gevaarlijke stoffen (maritiem of lucht) of met de IL&T. De douane handelt dit alleen maar af als de goederen binnenkomen via zee(specifiek: containers) of luchtvracht. Overige vervoerbewegingen is de IL&T verantwoordelijk.

Naar boven

5.5 Samenloop met de EVOA

Afvallen van- of explosieven die zijn afgekeurd vallen onder de oranjelijst afvalstoffen (A4080) en dienen aan de regels van de EVOA te voldoen. Zij vallen onder gevaarlijke afvalstoffen volgens de afvalstoffenlijst die is opgenomen in de bijlage bij Beschikking 2000/532/EG onder 160401 afvalexplosieven. Raadpleeg bij invoer of uitvoer de vraagbaak overbrenging afvalstoffen en milieugevaarlijke stoffen en de vraagbaak handelt de casus in overleg met de IL&T verder af.

Naar boven