Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

40.01.00

3 Bevoegdheidsbepalingen

3.1 Bevoegdheden

De bevoegdheden die de Douane heeft, worden onderscheiden in:

  • Controlebevoegdheden Algemene douanewet (Adw);

  • Opsporingsbevoegdheden.

Naar boven

3.1.1 Controlebevoegdheden Adw

De bepalingen van de Adw zijn van toepassing op het toezicht en de controle van de Douane op goederen en het goederenverkeer. De Adw betreft niet alleen de heffing van rechten bij invoer, maar óók het toezicht en de controle met betrekking tot VGEM-taken. Het gaat hierbij om verboden of beperkingen die betrekking hebben op veiligheid, gezondheid, economie en milieu. De Adw geldt mede voor verboden en beperkingen onder douanetoezicht en goederen die zich nog niet, niet of niet meer onder douanetoezicht bevinden (Adw, artikel 1:1, lid 5).

De Adw geeft één set controle bevoegdheden die u altijd gebruikt, ongeacht de VGEM-controletaak die u uitvoert. De VGEM-wetgeving moet dan wel onder onderdeel A of B van de bijlage van de Adw vallen. De wet explosieven voor civiel gebruik is genoemd in bijlage B van de Adw. U kunt uw controlebevoegdheden bij deze taak op grond van de Adw gebruiken.

Het zwaartepunt van de taak van de Douane ligt op goederen die de buitengrens van de Unie overschrijden. De taken en daarbij behorende bevoegdheden van de Douane staan in:

  • Convenanten met bijlagen;

  • VGEM-voorschriften.

Controlebevoegdheden
De Douane oefent haar controlebevoegdheden alleen uit als deze zijn vastgelegd met de desbetreffende ministeries in een Convenant en haar bijlagen en binnen de afgesproken taak. Meer informatie over het gebruik van uw controlebevoegdheden vindt u in het Handboek Douane, onderdeel 5.00.00.

Naar boven

3.1.2 Opsporingsbevoegdheden

Voor de douane zijn de opsporingsbevoegdheden geregeld in het Besluit buitengewoon opsporingsambtenaar Belastingdienst/Douane 2022 (verder BOA besluit). Op grond van het BOA-besluit bent u als douaneambtenaar aangewezen voor de opsporing van alle strafbare feiten (BOA, artikel 2).

Beleidsmatige inperking opsporingsbevoegdheid

Deze opsporingsbevoegdheid is beleidsmatig ingeperkt. Dat betekent dat u alleen van de opsporingsbevoegdheden gebruik mag maken als opsporingstaken aan de Douane zijn opgedragen. In het Handboek Douane 36.00.00 Strafbepalingen staan richtlijnen voor het inzetten van de opsporingsbevoegdheden.

Opsporingsbevoegdheid Wed
Overtredingen van de verboden van de Wecg zijn economische delicten (Wed, artikel 1, onder 2 en 4). Als douaneambtenaar bent u aangewezen als opsporingsambtenaar van alle economische delicten (Wed, artikel 17, lid 1, onder punt 3).

Naar boven

3.2 Afhandeling onregelmatigheden ILT en Douane

Indien er in de uitvoering van de taken die voortvloeien uit het convenant onregelmatigheden met betrekking tot bescheiden of goederen worden bevonden dan worden de goederen niet vrijgegeven. De Douane neemt contact op met de ILT (rubriek: melden). Na ontvangst van de melding beslist ILT over de wijze waarop de zaak wordt afgehandeld:

  • Als de ILT beslist dat er niet opgetreden hoeft te worden, kunnen de goederen worden vrijgegeven voor de aangegeven bestemming;

  • Als de ILT beslist dat zij zelf de zaak zal afhandelen, bestuursrechtelijk dan wel strafrechtelijk, dan draagt de Douane de zaak over de ILT.

De Douane past zelf geen bestuurs- of strafrechtelijke handhavingsmaatregelen toe.

Naar boven