Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

30.10.00 Accijnsgoederenplaats

2 Plaatsen voor accijnsgoederen

2.1 Algemeen

Een AGP vervult in de controle en heffing op accijnsgoederen een centrale rol en kan worden aangemerkt als een accijnsschorsingsregeling (WA, artikel 1a, lid 1, letter c).

De accijnswetgeving maakt een duidelijk onderscheid tussen enerzijds een accijnsgoederenplaats (AGP) en anderzijds een ruimte voor tijdelijke opslag of douane-entrepot. Dit onderscheid is van belang voor de vraag welke wettelijke bepalingen van toepassing zijn indien accijnsgoederen onder schorsing van de accijns worden vervoerd, voorhanden gehouden, verwerkt of opgeslagen.

Naar boven

2.2 Begrip AGP

Een AGP is iedere plaats in Nederland waar accijnsgoederen onder schorsing van accijns mogen worden vervaardigd, mogen worden verwerkt, voorhanden mogen zijn, mogen worden ontvangen en mogen worden verzonden, op grond van de WA (WA, artikel 1a, lid 1, letter b).

Uit de definitie van een AGP blijkt de functie ervan. In een AGP is het toegestaan accijnsgoederen onder schorsing van accijns:

  • te vervaardigen

  • te verwerken

  • voorhanden te hebben

  • te ontvangen

  • te verzenden

Hoewel een AGP voor meerdere doeleinden geschikt kan zijn, betekent dit niet dat in iedere AGP al deze handelingen mogen plaatsvinden. In een AGP-vergunning kan bepaald worden voor welke handelingen de vergunning is verleend.

Een AGP is een duidelijk omschreven en begrensde fysieke ruimte. Dit heeft ook te maken met het begrip "uitslag tot verbruik", zoals omschreven in artikel 2, lid 1 van de WA.

Rechtstreeks afleveren aan verbruiker

Een plaats van waaruit accijnsgoederen worden geleverd aan een verbruiker kan in beginsel niet in aanmerking komen als accijnsgoederenplaats (WA, artikel 40, lid 2). In artikel 18 van de URA zijn echter plaatsen genoemd die, hoewel aan de verbruiker wordt geleverd, toch als accijnsgoederenplaats kunnen worden aangemerkt (zie paragraaf 3.7).

Soorten AGP’s

De wet onderscheidt twee typen AGP (WA, artikel 40, lid 1):

  • de AGP opslag (opslag-AGP);

  • de AGP vervaardigen (productie-AGP).

Leurschepen en tankwagens

In het Beleidsregels Accijnswetgeving is goedgekeurd dat onder bepaalde voorwaarden ook bepaalde tankwagens en zogenaamde leurschepen kunnen worden aangemerkt als een onderdeel van het AGP.

Fictief AGP voor minerale oliën

Er bestaat ook nog een zogenaamd fictief AGP voor minerale oliën. Deze wordt toegelicht in paragraaf 3.5.

Naar boven

2.3 Begrip belastingentrepot

Een belastingentrepot is iedere plaats op het grondgebied van de Unie buiten Nederland waar, op grond van de wet aldaar, accijnsgoederen onder schorsing van accijns mogen worden vervaardigd, mogen worden verwerkt, voorhanden mogen zijn, mogen worden ontvangen en mogen worden verzonden (WA, artikel 1a, lid 1, letter d).

Naar boven

2.4 Accijnsschorsingsregeling of douaneschorsingsregeling

De WA onderscheidt twee situaties bij het onder schorsing van accijns vervaardigen, verwerken, voorhanden hebben, ontvangen en verzenden:

  • onveraccijnsde vervaardiging en/of opslag van accijnsgoederen met de Uniestatus in een AGP. Op deze situatie is de accijnswetgeving van toepassing

  • onveraccijnsde vervaardiging en/of opslag van accijnsgoederen met de niet-Uniestatus (zij het beperkt en onder voorwaarden) in een ruimte voor tijdelijke opslag of douane-entrepot. Op deze situatie is de douanewetgeving van toepassing

Naar boven