Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

110.00.09 Kaderovereenkomst inzake de samenwerking tussen het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Ministerie van Financien

5 Bijlage 4 bij de kaderovereenkomst tussen het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Ministerie van Financiën inzake de veterinaire eisen bij invoer van gezelschapsdieren genoemd in Verordening (EG) Nr. 998/2003

Bijlage bij de kaderovereenkomst inzake de samenwerking tussen het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het Ministerie van Financiën bij de uitvoering van nietfiscale douanetaken ten behoeve van LNV.

Naar boven

5.1 Algemeen

  1. Naam wetgeving

    Deze werkafspraken zijn gebaseerd op:

    1. de Verordening (EG) Nr. 998/2003 van het Europees Parlement en de Raad van 26 mei 2003.

    2. de Regeling handel levende dieren en levende producten (Hfst. 8 afdeling 8).

  2. Doel wetgeving

    1. Harmonisatie van de veterinairrechtelijke voorschriften voor het nietcommerciële verkeer van gezelschapsdieren tussen lidstaten en uit derde landen;

    2. Bescherming van de volksgezondheid;

    3. Bescherming van de gezondheid van als gezelschapsdier gehouden carnivoor;

    4. Verscherping van de veterinairrechtelijke voorschriften voor het binnenkomen van als gezelschapsdier gehouden carnivoor uit derde landen;

    5. Toestaan van afwijkingen voor nietcommerciële verkeer uit derde landen of uit gebieden die uit gezondheidsoogpunt tot hetzelfde geografische geheel als de Gemeenschap behoren.

  3. Soort taak

    De taak van de Douane ziet op de controle van de veterinaire eisen die zijn gesteld bij de invoer vanuit derde landen van honden, katten en fretten zoals die zijn omschreven in Verordening (EG) Nr. 998/2003. Wanneer de Douane constateert dat niet is voldaan aan de gestelde eisen, dan draagt de Douane de zaak ter afhandeling over aan de VWA.

  4. Bevoegdheden

    De taak van de Douane ziet op de controle van de veterinaire eisen die zijn gesteld bij de invoer vanuit derde landen van honden, katten en fretten zoals die zijn omschreven in Verordening (EG) Nr. 998/2003. Wanneer de Douane constateert dat niet is voldaan aan de gestelde eisen, dan draagt de Douane de zaak ter afhandeling over aan de VWA.

    Op grond van artikel 114, eerste lid van de GWWD en artikel 1, aanhef en sub a, sub b, sub j, van de Regeling aanwijzing ambtenaren GWWD is de Douane aangewezen als toezichthoudende autoriteit.

Naar boven

5.2 Reikwijdte van deze bijlage

  1. Taakverdeling tussen de voor het beleidsterrein verantwoordelijke ministeries

    • De Douane is belast met de documenten en overeenstemmingscontrole van nietcommercieel gehouden gezelschapsdieren zoals die zijn genoemd in bijlage I van Verordening (EG) Nr. 998/2003 die worden ingevoerd vanuit derde landen.

    • De VWA is aangewezen als de bevoegde autoriteit om de veterinaire controle uit te voeren nadat uit de controle door de Douane is gebleken dat niet is voldaan aan de gestelde eisen van de verordening. Wanneer uit de controles blijkt dat het dier niet voldoet aan de veterinaire eisen zal de VWA maatregelen nemen zodat het dier toch ingevoerd kan worden of wanneer dat niet kan, het wordt geweerd van binnenkomst.

    • De AID is aangewezen als de bevoegde autoriteit om de VWA bij te staan wanneer de eigenaar van het dier niet wil meewerken met de procedure en treedt tevens op wanneer er sprake is van verdenking van enige manier van fraude.

    • Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid is verantwoordelijk voor het verstrekken van de noodzakelijk informatie aan zowel het publiek als de handhavingsdiensten.

  2. Reikwijdte

    Controle van de voorgeschreven documenten bij de invoer van nietcommercieel gehouden gezelschapsdieren zoals genoemd in bijlage I van in Verordening (EG) Nr. 998/2003.

Naar boven

5.3 Uitvoering

  1. Wijze van handhaving

    Bij de handhaving van de onderhavige wetgeving worden door de Douane de voorgeschreven documenten gecontroleerd die aanwezig dienen te zijn bij de invoer van nietcommercieel gehouden gezelschapsdieren zoals genoemd in bijlage I van in Verordening (EG) Nr. 998/2003. Daarnaast identificeert de Douane de dieren ook aan de hand van de tatoeage of de transponder.

  2. Prioriteit

    De Douane controleert deze regeling binnen de kaders van het generieke toezicht. Dit houdt in dat de Douane de dieren die bij reguliere douanecontroles worden aangetroffen, zal controleren of is voldaan aan de eisen van Verordening (EG) nr. 998/2003.

  3. Jaarplandoelstellingen

    Ieder jaar zal op verzoek van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit uiterlijk op 31 oktober in overleg tussen de partijen (t.w. het Douane Informatie Centrum (DIC) en het Ministerie van Financiën) de gewenste doelstelling omtrent de onderhavige maatregelen voor het volgend jaar worden bepaald. Deze doelstelling wordt in het besluitvormingsproces over het totaal aan doelstellingen bij de Douane meegewogen.

    Zo spoedig mogelijk doch uiterlijk op 31 december van dat jaar wordt door de Douane het resultaat van dit proces aan het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit teruggekoppeld. Hierna wordt gezamenlijk door de partijen de doelstelling en de te verstrekken informatie over de resultaten vastgesteld.

  4. Afhandeling geconstateerde overtredingen

    Wanneer uit de controle van de vereiste documenten blijkt dat het betreffende dier niet voldoet aan de veterinaire eisen gesteld in Verordening (EG) Nr. 998/2003 zal de Douane contact opnemen met de VWA en de zaak overdragen aan de VWA. De VWAambtenaar zal vervolgens de veterinaire controle uitvoeren.

Naar boven

5.4 Samenwerking

  1. Douane/VWA Wanneer uit de controle van de vereiste documenten blijkt dat het dier niet voldoet aan de veterinaire eisen gesteld in Verordening (EG) Nr. 998/2003 zal de Douane contact opnemen met de VWA en het geval overdragen aan de VWA. De VWAambtenaar, een officiële dierenarts, zal vervolgens de veterinaire controle uitvoeren en wanneer nodig verdere maatregelen nemen (zoals in quarantaine plaatsen, terug sturen, euthanaseren).De Douane en de VWA maken lokaal afspraken voor de werkwijze (inzet officiële dierenarts) op controle posten waar een officiële dierenarts niet dagelijks ter plekke is.

  2. Terugkoppeling aan de Douane

    Het B/CPP wordt in alle gevallen door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geïnformeerd over voor te nemen wetswijzigingen en over beleidswijzigingen cq. aanpassingen in de verordening.

  3. Risicoanalyse

    De Districts Informatie Afdeling (DIA) van Douane Rotterdam kan ter bevordering van het effectief en efficiënt handhaven per wettelijke bepaling risicoanalyses uitvoeren. De behoefte aan een risicoanalyse (c.q. bijstelling van een bestaande risicoanalyse) wordt door de DIA Rotterdam in samenwerking met LNV en VWA bepaald, waarna gezamenlijke uitvoering van de risicoanalyse zal plaatsvinden. Hierbij kan zowel gebruik worden gemaakt van informatie die door de betreffende beleidsdirectie van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de VWA zal worden geleverd als van informatie die de Douane beschikbaar heeft. Dat kan zowel informatie uit geautomatiseerde systemen als andere relevante informatie betreffen.

  4. Deskundigheidsbevordering

    De douanemedewerkers worden geïnformeerd over de voor hen van belang zijnde maatregelen ten aanzien van de uitvoering van Verordening (EG) Nr. 998/2003, door opname van de regelgeving in het boekwerk Niet fiscale douanewetgeving deel II B en door opname van de ambtelijke instructies in het boekwerk Niet fiscale douanewetgeving deel II A.

  5. Douanelaboratorium

    Het Douane laboratorium heeft geen specifieke taak bij de uitvoering van onder 1a genoemde verordeningen.

  6. Helpdeskfunctie

    De helpdeskfunctie voor de Douane is belegd bij de VWA.

    • Voor invoer uit EUlidstaten:
      Dhr. Mul, tel: 0704484478, fax: 0704484301

    • Voor invoer uit derde landen:
      Stafbureau BIP, tel: 0102660029, fax: 0102660029

Naar boven

5.5 Overleg

  1. Geheimhouding / Informatieuitwisseling

    Geheimhouding:

    Voor de informatieuitwisseling met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de VWA is geen aparte ontheffing noodzakelijk, omdat dit eveneens overheidsdiensten zijn. Op grond van paragraaf 2.6 van het Voorschrift Informatieverstrekking 1993 is hiervoor een algemene ontheffing verleend.

    Informatie uitwisseling:

    De 4 Douaneregio's dragen, via het Douane Informatie Centrum (DIC), zorg voor de verstrekking aan het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid van verantwoordingsinformatie over de realisatie van de overeengekomen jaarplandoelstelling.

    Deze informatie wordt per jaar verstrekt en bevat tenminste:

    • het aantal afwijkende zaken en de bevindingen;

    • het aantal gecontroleerde dieren.

  2. Overleg / evaluatie

    Ten minste eenmaal per kalenderjaar, uiterlijk voor 1 april vindt op verzoek van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit overleg plaats tussen het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het Ministerie van Financiën, 4 Douaneregio's en het DIC. Bij dit overleg zijn naast de betrokken beleidsdirecties ook de VWA afdeling Veterinair Toezicht en Implementatie aanwezig.

  3. Contacten wat betreft uitvoering en beleid.

    Uitvoering.

    VWA:

    • VWA afdeling Veterinair Toezicht en Implementatie;

    • VWA Stafbureau BIP;

    • VWA kringbureau's.

    Douane:

    • De 4 Douaneregio's;

    • DIA Rotterdam ter zake van de risicobeheersing.

    Beleid:

    Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
    de Directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid.

    Ministerie van Financiën
    Directoraat Generaal der Belastingen, Team Douane en Milieu.

Naar boven

5.6 Verantwoordelijkheid

  1. Tekeningsbevoegdheid bijlage

    De directeur Voedselkwaliteit en Diergezondheid;
    De voorzitter van de Belastingdienst/ Douane Rotterdam.

  2. Aanpassen

    Deze bijlage kan zo nodig, na evaluatie, worden aangepast.

   

Datum: 20122004

Datum: 20122004

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

DirecteurGeneraal van de Belastingdienst

voor deze,

De directeur Voedselveiligheid en Diergezondheid

De voorzitter van de

Belastingdienst / Douane

Rotterdam

Dr. ir. H. Paul

Mr. A.J. Groenendijk

Naar boven