Handleiding Codeboek Douane

Hier vindt u informatie over hoe het Codeboek Douane is opgebouwd, over actualisering en over hoe u codes kunt opzoeken en downloaden.

Frequentie actualisering

Wijzigingen van gegevens in het Codeboek Douane worden doorgaans binnen 24 uur bijgewerkt op internet. Bij wijzigingen in het Codeboek Douane wordt het volledige codeboek vervangen (dus ook de onderdelen die niet gewijzigd zijn). Om in uw eigen administratie te kunnen beschikken over de meest actuele gegevens, is het aan te raden regelmatig het volledige codeboek of het onderdeel dat voor u van belang is opnieuw te downloaden en op te nemen in uw administratie of applicatie.

Tabelindeling

Per tabel worden de volgende rubrieken getoond:

  • Code (maximaal 8 posities): een unieke alfanumerieke code. Alle wettelijke codes passen binnen het formaat van 8 posities;
  • Systeemomschrijving (maximaal 60 posities): per code wordt hier een systeemomschrijving gegeven;
  • Verklaring/wettelijke omschrijving (maximaal 1024 posities): eventueel staat in deze rubriek een verklaring of wettelijke omschrijving van de code. Als dit in de rubriek 'Systeemomschrijving' past, wordt de rubriek 'Verklaring/wettelijke omschrijving' leeg gelaten;
  • Bijzonderheden (maximaal 512 posities): in deze rubriek staan eventuele nadere bijzonderheden over de code, bijvoorbeeld dat een code bij schriftelijke aangiften gebruikt moet worden.

Bestandsformaten

De gegevens uit Codeboek Douane worden in de volgende bestandsformaten aangeboden:

  • Html is een bestandsformaat waarmee u gemakkelijk op het beeldscherm naar informatie kunt zoeken. Links in het beeld kunt u eerst het onderdeel selecteren. Vervolgens kunt u een tabel selecteren. Ten slotte kunt u binnen de tabel codes opzoeken.
  • Pdf is een bestandsformaat dat u kunt gebruiken om de gegevens af te drukken. Pdf-bestanden kunt u lezen met Acrobat Reader. Deze kunt u downloaden bij Adobe. De Belastingdienst/Douane is niet verantwoordelijk voor installatie en gebruik van de reader.
  • Xml is een bestandsformaat dat gebruikt wordt om gegevens te importeren, bijvoorbeeld om in een eigen applicatie te gebruiken. In verband met bestandsgrootte worden deze bestanden 'gezipt' aangeboden. In dit zip-bestand zit 1 xml-bestand, met daarin alle gegevens van het Codeboek Douane. Het xml-bestand kan worden gevalideerd met het volgende schema, dat ook in het zip-bestand is opgenomen. Het is ook mogelijk om niet het complete codeboek, maar een onderdeel van het Codeboek Douane te downloaden.