Fijnstoftoeslag motorrijtuigenbelasting

Eigenaren van vervuilende dieselauto’s (personenauto’s en bestelauto’s) betalen naar verwachting vanaf 2020 meer motorrijtuigenbelasting: de fijnstoftoeslag motorrijtuigenbelasting. De overheid wil hiermee het bezit en gebruik van vervuilende dieselauto’s ontmoedigen.

Voor wie? Voor eigenaren van vervuilende dieselauto’s. De hoogte van de fijnstofuitstoot van uw dieselauto bepaalt of u fijnstoftoeslag moet gaan betalen.
Wat betekent deze verandering voor u? De motorrijtuigenbelasting gaat met ongeveer 15% omhoog als u een vervuilende dieselauto hebt.
Wat kunt u doen? U hoeft nu niets te doen. De verwachte ingangsdatum is 1 januari 2020. Wij sturen u vanzelf een brief. Hier staat precies in welk bedrag u aan fijnstoftoeslag moet betalen.
Hoe doet u dat? De Belastingdienst gaat uit van de fijnstofuitstoot die in het kentekenregister staat. Dat is de waarde die de autofabrikant heeft opgegeven. U kunt de uitstoot van uw auto zelf bekijken met de kentekencheck van de RDW (pagina opent in een nieuw venster). Toets uw kenteken in en kijk op het tabblad ‘Motor & Milieu’. Klik op ‘Uitstoot’ en kijk bij V.5 ‘Uitstoot deeltjes’. U vindt deze gegevens ook in de RDW Voertuig-app.
Meer informatie

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.