Iemand anders bezwaar laten maken

U kunt iemand anders uw bezwaar laten regelen. Dit doet u door iemand te machtigen met een machtiging. Degene die u hebt gemachtigd, kan voor u bezwaar maken.

Hoe kunt u iemand machtigen?

Dit kan op 2 manieren:

  • Digitaal
    Kijk voor meer informatie op DigiD Machtigen. Als u digitaal machtigt, is het altijd voor iedereen duidelijk wie waarvoor gemachtigd is.
  • Papieren verklaring
    Machtigen kan ook met een papieren verklaring. In de verklaring zegt u wie u machtigt en waarvoor. U en de gemachtigde ondertekenen de verklaring. De papieren verklaring bewaart u het beste zelf. Dan kunt u hem ook het gemakkelijkst intrekken. Wel kunnen wij de gemachtigde vragen om die verklaring te sturen. Dat vragen wij niet als de gemachtigde een advocaat is. Om het bezwaar te onderbouwen kan de gemachtigde bijlagen toevoegen aan het bezwaar.

Let op!

Een intermediair die werkt met commerciële software of met het zogenoemde system to system (S2S) kanaal, kunt u níet machtigen met DigiD Machtigen.

Wilt u iemand anders voor u bezwaar laten maken tegen een aanslag inkomstenbelasting?

Dat kan online, onder 'voor iemand anders'. Degene die u hebt gemachtigd, logt in met de eigen DigiD of eHerkenning.

Wilt u iemand anders voor u bezwaar laten maken tegen een aanslag voor een andere belasting dan de inkomstenbelasting? Of tegen een andere beslissing van ons?

Dit doet uw gemachtigde schriftelijk. Op Bezwaar, beroep en klacht, onder 'Extra informatie' staat per belasting hoe bezwaar kan worden gemaakt.

Bent u ondernemer?

Een gemachtigde kan schriftelijk voor u bezwaar maken. Voor de btw (omzetbelasting) en de vennootschapsbelasting kan dit ook online, in Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Wilt u iemand machtigen voor Mijn Belastingdienst Zakelijk?

Dat kan met DigiD en met eHerkenning. Op de pagina Inloggen en machtigen op Mijn Belastingdienst Zakelijk leest u hoe u iemand machtigt met DigiD en eHerkenning.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.