Iemand anders bezwaar laten maken

U kunt iemand anders uw bezwaar laten regelen. Dit doet u door iemand te machtigen met een machtiging. Degene die u hebt gemachtigd, kan voor u bezwaar maken.

Hoe kunt u iemand machtigen?

Dit kan op 2 manieren:

  • Digitaal
    Kijk voor meer informatie op DigiD Machtigen. Als u digitaal machtigt, is het altijd voor iedereen duidelijk wie waarvoor gemachtigd is.
  • Papieren verklaring
    Machtigen kan ook met een papieren verklaring. In de verklaring zegt u wie u machtigt en waarvoor. U en de gemachtigde ondertekenen de verklaring. De papieren verklaring bewaart u het beste zelf. Dan kunt u hem ook het gemakkelijkst intrekken. Wel kunnen wij de gemachtigde vragen om die verklaring te sturen. Dat vragen wij niet als de gemachtigde een advocaat is. Om het bezwaar te onderbouwen kan de gemachtigde bijlagen toevoegen aan het bezwaar.

Let op!

Een intermediair die werkt met commerciële software of met het zogenoemde system to system (S2S) kanaal, kunt u níet machtigen met DigiD Machtigen.

Wilt u iemand anders voor u bezwaar laten maken tegen een aanslag inkomstenbelasting?

Dat kan online, onder 'voor iemand anders'. Degene die u hebt gemachtigd, logt in met de eigen DigiD of eHerkenning.

Let op!

Hebt u iemand gemachtigd met een jaarafhankelijke machtiging van 2022 of eerder? Degene die u hebt gemachtigd kan vanaf 25 september 2023 geen online bezwaar meer maken voor de inkomstenbelasting. En ook niet meer inzien wat de status is van een bezwaar. Daarvoor heeft die persoon een nieuwe machtiging nodig die jaaronafhankelijk is. Lees meer hierover op 'Wijzigingen online bezwaar maken door iemand anders'.

Wilt u iemand anders voor u bezwaar laten maken tegen een aanslag voor een andere belasting dan de inkomstenbelasting? Of tegen een andere beslissing van ons?

Dit doet uw gemachtigde schriftelijk. Op Bezwaar, beroep en klacht, onder 'Extra informatie' staat per belasting hoe bezwaar kan worden gemaakt.

Bent u ondernemer?

Een gemachtigde kan schriftelijk voor u bezwaar maken. Voor de btw (omzetbelasting) en de vennootschapsbelasting kan dit ook online, in Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Wilt u iemand machtigen voor Mijn Belastingdienst Zakelijk?

Dat kan met DigiD en met eHerkenning. Op de pagina Wat kan ik met Mijn Belastingdienst Zakelijk? leest u hoe u iemand machtigt met DigiD en eHerkenning.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.