Inrichtingseisen bpm voor kampeerauto's

Een kampeerauto moet aan de volgende inrichtingseisen voldoen om in aanmerking te komen voor het bpm-tarief voor kampeerauto's:

 • De binnenruimte moet een rechthoekig blok kunnen bevatten met een hoogte van ten minste 170 cm over een lengte van ten minste 200 cm en over een breedte van ten minste 90 cm.
 • De binnenruimte is de ruimte achter de in de achterste stand geplaatste bestuurderszitplaats en bijrijderszitplaats. De faciliteiten moeten vast zijn aangebracht.
 • De binnenruimte is voorzien van:
  • minimaal 2 vaste zitplaatsen
  • een tafel
   De tafel of de bevestiging van de tafel mag zo zijn ontworpen, dat u de tafel eenvoudig kunt weghalen.
  • slaapplaatsen voor ten minste 2 personen
   Deze slaapplaatsen mogen met zitplaatsen worden gemaakt, maar niet met de zitplaatsen voor de bestuurder en de bijrijder.
  • vaste en afsluitbare opbergfaciliteiten
   een vast keukenblok met een werkblad van ten minste 60 cm hoog, voorzien van een ingebouwde watervoorziening met een spoelbak, een kraan en een afvoer. Deze watervoorziening mag uitneembaar zijn. Het hele keukenblok is bestemd voor gebruik in de binnenruimte.
  • een vast ingebouwd kooktoestel
Let op!

U moet alle faciliteiten in de binnenruimte op een normale manier kunnen bereiken.

Afwijkende hoogte

Is de binnenruimte hoger dan 130 cm, maar lager dan 170 cm? Dan voldoet uw kampeerauto niet aan de hoogte-eis van ten minste 170 cm. U kunt de binnenruimte verhogen tot 170 cm of meer om wel aan die eis te voldoen. Bijvoorbeeld met een vast verhoogd dak of een hefdak. De verhoging moet ten minste 100 cm lang en 90 cm breed zijn. Zo’n verhoging is alleen toegestaan als de kampeerauto ook voldoet aan alle andere inrichtingseisen.

Bijzonder tarief motorrijtuigenbelasting

Een kampeerauto of camper valt in de categorie bijzondere personenauto's. Voor de motorrijtuigenbelasting kunt u een bijzonder tarief (kampeerautotarief) aanvragen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.