Ik heb een erfenis gekregen uit het buitenland. Betaal ik erfbelasting in Nederland?

Het antwoord is eigenlijk heel simpel. U betaalt geen erfbelasting in Nederland als 1 van de volgende situaties van toepassing is:

  • de waarde van uw erfenis lager is of gelijk aan uw vrijstelling
  • de overledene was geen Nederlander
  • de overledene was wel Nederlander en woonde langer dan 10 jaar buiten Nederland

Wanneer betaal ik erfbelasting in het buitenland?

Dat hangt af van het land waar de overledene woonde. Zo zijn er landen waar je nooit erfbelasting betaalt. Of heel weinig. We kunnen hier helaas niet per land uitleggen hoe dat zit, omdat overal andere regels gelden. U kunt het best onderzoeken wat de erfbelastingwetgeving is in het land waar het in uw situatie om gaat.

Hoe voorkom ik dubbel belasting betalen?

Moet u in Nederland én in het buitenland belasting betalen over dezelfde erfenis? Dan geeft u dat in Nederland aan in uw aangifte erfbelasting. Want misschien heeft Nederland een belastingverdrag met het land om dubbele belasting te voorkomen. Wij verrekenen de belasting in het buitenland dan met de Nederlandse erfbelasting.

Erft u een auto? Misschien krijgt u vrijstelling van bpm

Erft u een (bestel)auto of een motor van iemand uit het buitenland? Download dan het formulier Vrijstelling bpm - aanvraag vrijstelling bpm erfgoederen. Misschien krijgt u vrijstelling van de bpm (belasting van personenauto’s en motorrijtuigen).

Goederen zoals een auto kunt u misschien belastingvrij invoeren.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.