WOZ-waarde - welke moet ik in mijn aangifte invullen?

Meestal hoeft u die niet zelf in te vullen. Want dat hebben wij al voor u gedaan. We vullen de WOZ-waarde in met als peildatum 1 januari van het jaar, vóór het jaar waarover u aangifte inkomstenbelasting doet.

Controleer nog wel even of het bedrag klopt

Doet u aangifte over 2023 en is de WOZ-waarde nog niet ingevuld? Gebruik dan de WOZ-waarde uit de beschikking van uw gemeente, met als peildatum 1 januari 2022. Die hebt u begin 2023 gekregen.

Bijgebouwen bij de woning?

Staan er bijgebouwen, zoals een garage, apart vermeld op de WOZ-beschikking? Of hebt u hiervoor een aparte WOZ-beschikking gekregen? Tel dan de WOZ-waarden bij elkaar als deze bijgebouwen bij de woning horen.

Hebt u een nieuwbouwwoning gekocht?

Neem dan de waarde van de WOZ-beschikking die de gemeente heeft afgegeven. Ook als die alleen betrekking heeft op de grond of op een gedeeltelijk afgebouwde woning.

Hebt u nog geen WOZ-beschikking op het moment dat u aangifte wilt doen? Schat dan zelf de waarde. Neem de waarde die vergelijkbare woningen op 1 januari van vorig jaar hadden. Maar u kunt natuurlijk ook een taxateur in de arm nemen.

Krijgt u na de aangifte alsnog de WOZ-beschikking van uw gemeente? Dan blijkt misschien dat u een te hoge of een te lage waarde hebt aangegeven. Geef dat dan aan ons door.

Woont u op een boot met een vaste ligplaats?

Dan heeft de gemeente géén WOZ-waarde vastgesteld voor de woonboot. Hebt u een beschikking van de gemeente gekregen voor de roerendewoonruimtebelasting? Gebruik dan de waarde die op deze beschikking staat.

Deze waarde is op dezelfde manier vastgesteld als een WOZ-waarde. Hebt u geen aanslag roerendewoonruimtebelasting gehad? Dan moet u de waarde van de woonboot schatten.

Hebt u van de gemeente wél een WOZ-waarde ontvangen? Dan is dat de WOZ-waarde van de aanlegplaats of de waterkavel die van u is of waarvoor u erfpacht betaalt. Tel in de aangifte deze WOZ-waarde op bij de waarde van de woonboot.

Niet eens met de WOZ-waarde?

Maak dan bezwaar bij uw gemeente.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.