Hoe werkt schenken vanwege een morele verplichting?

Voelt u zich verplicht om iemand iets te schenken? Tot een bepaald bedrag - de vrijstelling - betaalt de ontvanger in ieder geval geen schenkbelasting. Bekijk daarom eerst de schenkingsvrijstellingen.

Daarnaast is er nog een bijzondere schenkingsvrijstelling: de vrijstelling 'vanwege een morele verplichting'. We zeggen er wel direct bij dat deze vrijstelling niet vaak wordt verleend. Het hangt heel erg af van uw situatie.

Wat is dan een schenking vanwege een morele verplichting?

Dat is een schenking waarbij u een bepaalde verplichting nakomt. Maar het is geen verplichting waarvan de rechter u kan dwingen om die na te komen. We noemen dit ook wel 'het nakomen van een natuurlijke verbintenis'.

Wilt u bijvoorbeeld iets schenken aan uw mantelzorger? Dan zien wij dat niet als morele verplichting en valt dat dus niet onder deze vrijstelling.

We geven een voorbeeld waarbij u wél om vrijstelling vanwege een morele verplichting kunt vragen.

Voorbeeld: u betaalt alimentatie aan uw ex-partner waarmee u samenwoonde

U woont samen, maar besluit uit elkaar te gaan. U hebt niets geregeld over alimentatie in een samenlevingscontract. Toch wilt u blijven bijdragen in de kosten van uw ex-partner.

Zorg ervoor dat uw bijdrage aansluit bij de bedragen die de rechter als norm gebruikt bij scheidingen. Uw ex-partner hoeft dan geen schenkbelasting te betalen.

Hoe regelt u die vrijstelling vanwege een morele verplichting?

De ontvanger vraagt in de aangifte schenkbelasting om de bijzondere vrijstelling vanwege een morele verplichting.

De aangifte schenkbelasting vindt u online op Mijn Belastingdienst.

Inloggen op Mijn Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.