Kan ik zorgtoeslag krijgen als ik in Nederland kom studeren?

Je kunt zorgtoeslag krijgen als je een Nederlandse zorgverzekering moet afsluiten. Dat moet bijvoorbeeld als je een bijbaantje hebt. En soms ook als je stage loopt naast je studie.

Moet ik een Nederlandse zorgverzekering afsluiten?

Kies je situatie en kijk hoe het zit:

 • Ik ga alleen in Nederland studeren

  Als je alleen voor je studie naar Nederland komt, blijf je voor ziektekosten verzekerd in je eigen land. Heb je naast je studie geen bijbaan of ander werk? En krijg je ook geen stagevergoeding? Je bent dan niet verplicht om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Je kunt daarom geen zorgtoeslag krijgen.

  Sluit je een tijdelijke ziektekostenverzekering voor bezoekers aan Nederland af? Daarvoor kun je geen zorgtoeslag krijgen.

 • Ik ga ook in Nederland werken

  Heb je een betaalde bijbaan naast je studie? Dan moet je een Nederlandse zorgverzekering afsluiten en kun je zorgtoeslag krijgen.

 • Ik ga ook in Nederland stage lopen

  Volg je een stage voor je studie? Dan moet je misschien een Nederlandse zorgverzekering afsluiten.

  Krijg je een stagevergoeding?

  Krijg je het Nederlands minimumloon of meer betaald? Dan moet je een Nederlandse zorgverzekering afsluiten en kun je zorgtoeslag krijgen. Lees op rijksoverheid.nl hoe hoog het minimumloon in Nederland is.

  Krijg je geen stagevergoeding?

  Of is de vergoeding lager dan het Nederlands minimumloon? Dan blijf je voor ziektekosten verzekerd in je eigen land. Je bent dan niet verplicht om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Je kunt daarom geen zorgtoeslag krijgen.

  Sluit je een tijdelijke ziektekostenverzekering voor bezoekers aan Nederland af? Daarvoor kun je geen zorgtoeslag krijgen.

Voldoe je aan de voorwaarden? Vraag dan zelf zorgtoeslag aan

Dat kan nadat je je Nederlandse zorgverzekering hebt afgesloten.

Meer weten?

Twijfel je bijvoorbeeld of je verplicht bent om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten? Dit hangt af van of je in Nederland verzekerd bent voor de Wet langdurige zorg. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) kan je helpen met deze vraag. Kijk voor meer informatie op de website van de SVB.

Kijk voor Engelstalige informatie op studyinholland.nl (in English).

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.