Ik heb geen zorgverzekering - kan ik zorgtoeslag krijgen?

Helaas, zonder zorgverzekering hebt u geen recht op zorgtoeslag.

Maar de meeste mensen zijn verzekerd. Als u in Nederland woont of werkt, bent u namelijk verplicht om een basisverzekering voor uw ziektekosten af te sluiten bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Werkt u in het buitenland? Dan hebt u meestal geen Nederlandse zorgverzekering.

Krijgt u zorgtoeslag en zegt u uw zorgverzekering op?

Bijvoorbeeld omdat u naar het buitenland verhuist? Zorg er dan zo snel mogelijk voor dat u ook uw zorgtoeslag stopt.

Als u weer een zorgverzekering afsluit, kunt u zelf opnieuw zorgtoeslag aanvragen.

Hebt u een zorgverzekering, maar uw toeslagpartner niet?

Dan kunt u wel zorgtoeslag krijgen. Maar u krijgt de helft van de toeslag die u en uw partner normaal samen zouden krijgen. Tot en met 2020 had u in deze situatie geen recht op zorgtoeslag.

U krijgt geen zorgtoeslag als u uw zorgpremie niet betaalt

Natuurlijk is het niet erg als u een keertje te laat bent. Of als betalen even niet lukt. Maar de gevolgen zijn vervelend als u langer dan 6 maanden geen premie betaalt. U krijgt dan geen zorgtoeslag meer totdat de schuld aan uw zorgverzekeraar is afgelost.

Dit gaat zo: betaalt u 6 maanden of langer geen premie voor uw zorgverzekering? En reageert u ook niet op betalingsherinneringen? Dan meldt uw zorgverzekeraar u als wanbetaler aan bij het CAK. Vanaf dat moment zullen wij op verzoek van het CAK uw zorgtoeslag uitbetalen aan het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). Dit doen we totdat de schuld aan uw zorgverzekeraar is afgelost. U krijgt hierover een brief van het CJIB.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.