Beschermde dier- en plantensoorten meenemen
Neem geen beschermde dier- en plantensoorten mee naar Nederland en de EU. En bestel ze niet in het buitenland. Beschermde dier- en plantensoorten zijn beschermd omdat ze met uitsterven worden bedreigd. Neemt u ze toch mee, of komen ze voor u aan in Nederland (bijvoorbeeld na uw bestelling)? Dan bent u strafbaar. De beschermde dieren en planten worden in beslag genomen en u krijgt een proces verbaal.
Voorbeelden van beschermde dier- en plantensoorten
Veel dier- en plantensoorten zijn beschermd. Neem ook geen producten mee die zijn gemaakt van beschermde soorten. Voorbeelden:
- tijgers, beren, neushoorns, olifanten, ivoor
- apen, slangen, varanen en, schildpadden en hun schilden, hagedissen, krokodillen en vele andere tropische dieren
- vlinders en insecten
- vissen, steur, kaviaar, haai, haaientanden, koraal en (grote) schelpen
- papegaaien, ara's, parkieten en kaketoes
- exotische planten, zoals orchideeën en cactussen, zogenoemde rainsticks (cactusstam gevuld met zaadjes, maakt regengeluid)
- traditionele Chinese medicijnen en pleisters
Neem bijvoorbeeld ook níet mee van beschermde dieren: eieren, opgezette dieren, vlees of delen van beschermde dieren.
Delen van beschermde dieren worden vaak verwerkt in:
- handtassen, riemen, laarzen
- lampen, asbakken
- kledingstukken, bontjassen, mutsen, hoeden
Uitzondering: met CITES-vergunning
Alleen als u een CITES-vergunning hebt, mag u beschermde dier- of plantensoorten meenemen naar Nederland. Informeer bij de ambassade van het land waar u vandaan komt, welke uitvoervergunning u moet hebben. Informeer bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)(Dier & Natuur) of u een invoervergunning nodig hebt.
Hebt u een CITES-vergunning? Kies dan bij de Douane de uitgang met het bord 'Goods to declare/Aangifte goederen'.
CITES = Verdrag inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (CITES). (In het Engels: Convention of International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora - CITES.
Uitzonderingen
- U mag maximaal 125 gram kaviaar meenemen uit een land buiten de Europese Unie. Maar alleen als de verpakking is verzegeld met een CITES-label. Is de waarde van de kaviaar hoger dan € 430? Dan betaalt u daarover belasting.
- U mag 3 doopvontschelpen meenemen, in totaal niet meer dan 3 kilo. 2 bij elkaar passende helften gelden als 1 schelp.
- U mag 3 lege karkoschelpen meenemen. Het vlees van de schelp mag u níet meenemen naar Nederland en de EU.
- Gekweekte orchideeën mag u invoeren. Maar dat kan niet zomaar. U moet kunnen aantonen dat de bloem niet uit het wild komt. En u moet een fytosanitair certificaat aanvragen. Lees op site van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wat u hiervoor moet doen.
Reizen en verzenden binnen EU
Voor een aantal beschermde dier- en plantensoorten en zoogdieren gelden er ook regels en beperkingen als u reist binnen de Europese Unie.