Modelovereenkomsten in plaats van VAR

De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (wet DBA) zorgt ervoor dat de opdrachtgever en de zzp'er (de opdrachtnemer) samen verantwoordelijk zijn voor de fiscale gevolgen van hun arbeidsrelatie. Zij moeten dus samen bepalen hoe zij hun arbeidsrelatie invullen: als dienstbetrekking (loondienst) of niet als dienstbetrekking. In dat laatste geval kan het verstandig zijn een modelovereenkomst te gebruiken. Meer weten? Ga dan naar belastingdienst.nl/dba. Of zoek meteen in de modelovereenkomsten of in het register.

Modelovereenkomst zoeken

Wilt u een modelovereenkomst gebruiken? Kijk dan eerst welke overeenkomst past bij uw situatie. U kunt algemene modelovereenkomsten en modelovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen downloaden.

Lees verder over...

Register overeenkomsten DBA

Wilt u weten of wij over een bepaalde overeenkomst hebben geoordeeld dat werken volgens die overeenkomst niet tot loondienst leidt? Dat kan in het 'Register overeenkomsten DBA'.

Lees verder over...

Toolkit DBA voor opdrachtgevers

In onze 'Toolkit DBA voor opdrachtgevers' vindt u als opdrachtgever informatie over uw arbeidsrelatie met opdrachtnemers: wanneer moet u loonheffingen inhouden en betalen, wanneer niet? Welke modelovereenkomsten zijn er en hoe kunt u daarmee aan de slag? Ook heeft de toolkit filmpjes met het antwoord op veelgestelde vragen.

Lees verder over...

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.