Modelovereenkomsten in plaats van VAR

Lees hier hoe opdrachtgevers en zzp'ers kunnen samenwerken.

Modelovereenkomsten: hoe werkt dat?

Als een zzp'er voor een opdrachtgever gaat werken, moeten zij samen bepalen of er sprake is van loondienst (een dienstbetrekking). In veel gevallen is het duidelijk dat hiervan geen sprake is. Een modelovereenkomst hoeft u alleen te gebruiken als u twijfelt over de arbeidsrelatie en u zeker wilt weten dat er geen sprake is van loondienst. Maar dit is niet verplicht. Wij publiceren de modelovereenkomsten op onze internetsite. Bij alle modelovereenkomsten zit een toelichting waarin u kunt lezen voor welke situatie de overeenkomst is bedoeld. Zolang u samen werkt volgens deze modelovereenkomsten, weet de opdrachtgever zeker dat hij geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen.

Lees verder over...

Fictieve dienstbetrekkingen

Als er geen echte dienstbetrekking is, kan de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer soms nog wel een fictieve dienstbetrekking zijn.

Lees verder over...

Modelovereenkomst zoeken

Wilt u een modelovereenkomst gebruiken? Kijk dan eerst welke overeenkomst past bij uw situatie. U kunt algemene modelovereenkomsten en modelovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen downloaden.

Lees verder over...

Uw eigen overeenkomst laten beoordelen

Kunt u of wilt u geen modelovereenkomst gebruiken? Dan kunt u zelf of via een branche-organisatie uw eigen overeenkomst laten beoordelen.

Lees verder over...

Register overeenkomsten DBA

Wilt u weten of wij over een bepaalde overeenkomst hebben geoordeeld dat werken volgens die overeenkomst niet tot loondienst leidt? Dat kan in het 'Register overeenkomsten DBA'.

Lees verder over...

Toolkit DBA voor opdrachtgevers

In onze 'Toolkit DBA voor opdrachtgevers' vindt u als opdrachtgever informatie over uw arbeidsrelatie met opdrachtnemers: wanneer moet u loonheffingen inhouden en betalen, wanneer niet? Welke modelovereenkomsten zijn er en hoe kunt u daarmee aan de slag? Ook heeft de toolkit filmpjes met het antwoord op veelgestelde vragen.

Lees verder over...

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.