Beschermde dier- en plantsoorten

Neem geen beschermde dier- en plantsoorten mee terug van vakantie.

En ook geen producten die daarvan gemaakt zijn, zoals schoenen van krokodillenleer of sieraden van ivoor.

Twijfelt u of u iets mag meenemen? Laat het dan liever liggen. Zo helpt u ook de verspreiding van ziekten te voorkomen door dier- en plantsoorten die een bedreiging zijn voor de natuur in de EU.

 • Koraal en schelpen

  Kijk uit met herinneringen uit de zee. Koraal en grote schelpen zijn beschermd. Neem ze niet mee naar Nederland. Neem ook geen souvenirs mee waarin koraal of beschermde schelpen zijn verwerkt. Asbakken bijvoorbeeld, of lampjes.

  Kleine schelpen die u op het strand vindt, mag u wel meenemen.

  Doopvontschelp

  Dit is een grote schelp waarvan u er 3 mag meenemen. Maar in totaal niet meer dan 3 kilo.

  Karkoschelp

  U mag 3 van deze grote schelpen meenemen. Maar vanuit Caribisch Nederland is het verboden deze schelp uit te voeren.

 • Veren van papegaaien

  Ara's, parkieten en kaketoes zijn in veel landen beschermd. Neem geen souvenirs mee waarin veren van deze vogels zijn verwerkt. Pennen en sieraden bijvoorbeeld, of hoofdtooien.
 • Ivoor

  Olifanten worden ernstig bedreigd door de handel in ivoor. Neem geen souvenirs mee van ivoor. Zoals beeldjes of andere siervoorwerpen.
 • Souvenirs gemaakt van zeeschildpadden

  Alle soorten zeeschildpadden worden bedreigd. Neem dus geen souvenirs mee die zijn gemaakt van zeeschildpadden. Sieraden, kammen en brilmonturen bijvoorbeeld, en ook geen hele schilden.
 • Orchideeën en cactussen

  Orchideeën mag u alleen meenemen als ze gekweekt zijn, u moet kunnen aantonen dat ze niet uit het wild komen.

  Neem geen producten mee waarin salep is verwerkt. Salep wordt gemaakt van de knollen van een beschermde orchidee en zit bijvoorbeeld in bepaalde koffievarianten.

  Een souvenir gemaakt van cactussen is de rainstick. Dit is een cactusstam gevuld met zaadjes die samen een regengeluid maken. Dit souvenir lijkt onschuldig, maar wordt vaak gemaakt van een bedreigde soort.
 • Jassen, tassen, riemen en andere modeartikelen

  Als ze zijn gemaakt van beschermde dieren, mag u ze niet meenemen. Bijvoorbeeld een riem van slangenleer. Of een tas waarin vel van een tijger is verwerkt. Meer voorbeelden van beschermde dieren: hagedissen, krokodillen, olifanten en beren.
 • Oosterse medicijnen

  Deze worden vaak gemaakt van delen van beschermde dieren. Zoals gal van beren, nagels van tijgers of slagtanden van olifanten.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.