Zo maakt u bezwaar vanaf 2023

Vanaf 1 januari 2023 kunt u in 1 keer bezwaar maken als het bedrag van de belastingaanslag en een voor bezwaar vatbare beschikking op 1 aanslag staan. U maakt dan automatisch bezwaar tegen beide. Dit geldt ook in een eventueel ingesteld beroep, hoger beroep en beroep in cassatie.

Wat is een voor bezwaar vatbare beschikking?

Dit is een besluit van ons dat niet algemeen is en waartegen bezwaar gemaakt kan worden. Voorbeelden daarvan zijn een boete of belastingrente.

Let op!

De wijzigingen gelden voor aanslagen met een datum op of ná 1 januari 2023. Voor lopende bezwaar- en beroepsprocedures blijven de regels voor in bezwaar of beroep gaan gelden van vóór 1 januari 2023.

Wat verandert er voor u?

Bezwaar maken

Staan het bedrag van de belastingaanslag en de voor bezwaar vatbare beschikking, bijvoorbeeld een boete of belastingrente, op 1 aanslag? En bent u het niet eens met het bedrag van de belastingaanslag? Of met de boete of belastingrente? Dan hoeft u niet voor beide apart een bezwaar in te dienen. U maakt dan automatisch bezwaar tegen beide.

Voorbeeld 1

U krijgt een aanslag inkomstenbelasting met een boete. U bent het niet eens met het bedrag van de belastingaanslag en maakt bezwaar. Dan maakt u automatisch ook bezwaar tegen de boete die op uw aanslag staat. Ook als u daarvoor geen redenen hebt vermeld in uw bezwaar.

Voorbeeld 2

U krijgt een aanslag inkomstenbelasting met belastingrente. U bent het niet eens met de belastingrente die wij in rekening brengen. U wilt bezwaar maken en stuurt ons een brief waarin u aangeeft dat u het niet eens bent met de belastingrente. Dan maakt u automatisch ook bezwaar tegen het bedrag van de inkomstenbelasting. Ook als u daarvoor geen redenen hebt vermeld in uw bezwaar.

In beroep gaan

Bent u het niet eens met onze beslissing op uw bezwaarschrift? Dan kunt u in beroep gaan. Lees meer op de pagina Ik ben het niet eens met de uitspraak op mijn bezwaar - wat kan ik doen?

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.