Veranderingen ondernemersregeling bpm bestelauto’s vanaf 2025

De ondernemersregeling voor bestelauto’s met een datum eerste toelating van 1 januari 2025 of later vervalt vanaf 1 januari 2025. Dat betekent dat u bpm moet betalen. Heeft uw bestelauto een datum eerste toelating van 31 december 2024 of eerder? En gebruikt u de ondernemersregeling? Dan kunt u dat na 1 januari 2025 gewoon blijven doen, omdat er een overgangsregeling is.

Wie doet aangifte bpm?

Vanaf 1 januari 2025 moet degene die het kenteken van de bestelauto inschrijft bij de RDW aangifte bpm doen. Het maakt dus niet uit wie de kentekenhouder wordt. Meer informatie leest u bij Wie mag aangifte bpm doen?

Welk bpm-tarief geldt voor bestelauto's?

Hoeveel bpm u betaalt voor uw bestelauto hangt af van de CO2-uitstoot. Voor bestelauto’s met een CO2-uitstoot van 0 gram/km hoeft u geen bpm te betalen.

Wanneer geldt de overgangsregeling?

In sommige gevallen geldt een overgangsregeling. Dat betekent dat u gebruik kunt blijven maken van de ondernemersregeling als uw bestelauto een datum eerste inschrijving heeft van 31 december 2024 of eerder. U moet dan wel voldoen aan de voorwaarden van deze regeling.

Afschrijving en rest-bpm: hoe werkt dit met de overgangsregeling?

Voldoet u aan de voorwaarden voor de overgangsregeling? Dan geldt de eerste 5 jaar de afschrijving met de forfaitaire tabel. Na 5 jaar is het afschrijvingspercentage van uw bestelauto 100%. U moet nog wel bpm betalen als u binnen deze 5 jaar niet meer voldoet aan de voorwaarden voor de ondernemersregeling.

De overgangsregeling als uw bestelauto is aangemerkt als 'nieuw motorrijtuig'

Wordt uw bestelauto bij invoer op of na 1 januari 2025 voor de bpm aangemerkt als ‘nieuw motorrijtuig’? Dan kunt u vanaf 1 januari 2025 gebruikmaken van de ondernemersregeling met een bestelauto met een datum eerste toelating van 31 december 2024 of eerder. Voorwaarde is wel dat u voldoet aan alle andere eisen van de ondernemersregeling.

Hoe zit het met de doorschuifregeling?

Verkoopt u uw bestelauto aan een andere ondernemer? Dan mag u de doorschuifregeling bpm voor ondernemers gebruiken. U mag de doorschuifregeling ook gebruiken als een bestelauto in de handelsvoorraad van een autobedrijf is opgenomen en daarna aan een ondernemer wordt verkocht.

Lees meer over de ondernemersregeling voor bestelauto's.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.