Ik heb aangifte bpm gedaan - wanneer hoor ik iets?

Hebt u de aangifte volledig en juist ingevuld en opgestuurd? Dan is deze na 4 werkdagen zichtbaar in ons systeem. Tot die tijd kunnen wij geen vragen beantwoorden over de status van uw aangifte. Daarna controleren we de aangifte binnen 7 werkdagen.

Wij geven akkoord door aan de RDW

Als u geen bpm hoeft te betalen, informeren wij de RDW dat zij het kenteken kunnen afgeven. U krijgt geen bericht van ons.

Moet u wel bpm betalen? Dan krijgt u van ons een betaalbericht. Als u een e-mailadres hebt opgegeven, krijgt u het bericht per e-mail. En anders per post. Na ontvangst van uw betaling informeren wij de RDW dat zij het kenteken kunnen afgeven. Dit duurt ongeveer 2 tot 4 werkdagen.

Ik doe aangifte bpm met een taxatierapport

Doet u aangifte bpm met een taxatierapport? Zorg dan dat het taxatierapport voldoet aan de voorwaarden. Voeg ook een inkoopfactuur of inkoopverklaring bij de aangifte.

Na aangifte met een taxatierapport houdt u het motorrijtuig in dezelfde staat als u hebt opgegeven bij de RDW-keuring. Dat moet tot 6 werkdagen nadat u de bpm hebt betaald. De inspecteur kan u in die periode namelijk vragen uw motorrijtuig te tonen op 1 van de locaties van Domeinen Roerende Zaken.

Bij Domein Roerende Zaken is dan een onderzoek naar de waarde die u hebt opgegeven in het taxatierapport en in de aangifte. U moet zelf de bijkomende kosten betalen - bijvoorbeeld de vervoerskosten naar de locatie. U krijgt het kenteken zodra de belasting is betaald en het motorrijtuig is getoond. Lees meer bij Aangifte bpm doen met een taxatierapport.

Latere controle wijkt af van uw aangifte: naheffingsaanslag bpm

Ook nadat u bpm hebt betaald, kunnen wij nog controles uitvoeren. Als de uitkomst van de controle afwijkt van uw aangifte, krijgt u een naheffingsaanslag bpm.

Ik betaal per tijdvak

Bent u ondernemer? En hebt u toestemming om de bpm per tijdvak te betalen? Dan laten wij de RDW in principe meteen na uw melding bpm weten dat zij het kentekenbewijs kunnen afgeven.

Is er een hertaxatie? Nadat het motorrijtuig is getoond bij Domeinen Roerende Zaken, laten wij de RDW weten dat zij het kenteken kunnen afgeven. Na ontvangst van het hertaxatierapport stellen wij het herrekende bruto bpm-bedrag vast. U krijgt hierover bericht.

Verwerkingstijd van uw aangifte verkorten

Wij verwerken bpm-aangiften geautomatiseerd. U kunt de verwerkingstijd van uw aangifte(n) verkorten door uw gegevens in deze volgorde op te sturen in 1 envelop:

  1. formulier 'Aangifte, melding of opgaaf bpm'
  2. bijlagen bij het aangifteformulier bpm
  3. indien van toepassing: een koerslijst, of een taxatierapport met inkoopfactuur of inkoopverklaring

Verstuurt u meer dan 1 bpm-aangifte in 1 envelop? Zorg dan dat u de juiste bijlage(n) bij de juiste aangiften doet.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.