Brexit: hoe zit het met de douaneregels in het VK?

De gevolgen van Brexit merkt u ook bij de Douane in het Verenigd Koninkrijk (VK). U krijgt er te maken met douaneformaliteiten. Anders dan in de EU is in het VK sprake van een overgangsperiode: de nieuwe regels gaan er gefaseerd in. Dit betekent dat Britse grenscontroles steeds strenger worden. Houd hier rekening mee.

De grensformaliteiten in het VK worden stapsgewijs ingevoerd

Op 1 januari 2021 ging pas een deel van de wijzigingen in. Vanaf 1 oktober 2021 moet u aan méér voorwaarden voldoen. En vanaf 1 januari 2022 aan alle grensformaliteiten.

Fase 1: grensformaliteiten tot 1 oktober 2021

In deze periode hoeft u niet meteen invoeraangifte te doen in het VK. U krijgt 6 maanden uitstel en doet dan achteraf alsnog aangifte. Zorg dat u hiervoor uw administratie bijhoudt.

Tot 1 januari 2022 hoeft u geen 'UK Safety and Security declarations' te overleggen. Deze 2 overgangsregels gelden niet voor zogenoemde controlled goods. Voorbeelden hiervan zijn visserijproducten, vuurwapens, en beschermde dieren en planten.

Fase 2: grensformaliteiten vanaf 1 oktober 2021

Vanaf 1 oktober 2021 hebt u voor uitvoer naar het VK veterinaire gezondheidscertificaten nodig voor producten van dierlijke oorsprong. Zendingen met deze producten moet u ook aanmelden in het VK. Voor producten zoals vlees, eieren, zuivel en visserijproducten worden de regels dus strenger vanaf 1 oktober 2021.

Fase 3: grensformaliteiten vanaf 1 januari 2022

Vanaf 1 januari 2022 hebt u te maken met álle nieuwe regels. Aangifte doen en betalen kunt u niet meer uitstellen. Gaat het om producten waarvoor u bijvoorbeeld een certificaat nodig hebt? Die producten kunt u vanaf 1 januari 2022 alleen nog invoeren via een 'Border Control Post'.

Brits EORI-nummer

Bij de Britse Douane hebt u een EORI-nummer nodig om invoeraangifte te kunnen doen. Een douanevertegenwoordiger in het VK kan u meestal helpen met de aanvraag van dit nummer. Maakt u geen gebruik van een Britse vertegenwoordiger om aangifte te doen? Dan moet u mogelijk een vestiging regelen in het VK.

Meer weten?

Op de website van de Britse overheid ziet u in het 'Border Operating Model' (BOM) hoe u zich goed voorbereidt. Op pagina 14 tot en met 16 leest u meer over de gefaseerde invoering.

Houd de website van de Britse overheid goed in de gaten voor eventuele wijzigingen en aanvullingen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.