Btw-identificatienummer (btw-id) controleren

Als u zakendoet met ondernemers, is het belangrijk om te weten dat zij een geldig btw-identificatienummer (btw-id) hebben. Controleert u daarom de btw-id’s van uw klanten.

U kunt het btw-id van uw klanten controleren via de website van de Europese Commissie. Hier controleert u de btw-id’s van ondernemers in Nederland en andere EU-landen.
Behalve de geldigheid van het btw-id kunt u hier ook de naam- en adresgegevens van uw klant controleren. Is het nummer niet geldig, of wijken de naam- en adresgegevens af? Neem dan contact op met uw klant voor de juiste gegevens.

Controle btw-id als u zakendoet in andere EU-landen

De controle van het btw-id is van belang om zeker te weten dat uw klant ondernemer is. Bijvoorbeeld als zakendoet in andere EU-landen, met een ondernemer die btw-aangifte doet.

Als u in dat geval goederen levert die vervoerd worden naar een ander EU-land, berekent u meestal 0% btw. Of als u diensten levert, dan verlegt u de btw vaak naar uw klant.

Maar u moet dan wel zeker weten dat uw klant ondernemer is. Als namelijk blijkt dat dit niet zo is, kunt u een naheffingsaanslag en een boete krijgen. U moet dan alsnog btw betalen over de goederen en diensten die u zonder btw hebt geleverd.

Zo controleert u het btw-id, de naam en het adres van uw klant:

  1. Ga naar de website van de Europese Commissie.
  2. Vul het EU-land van uw klant in.
  3. Vul het btw-identificatienummer van uw klant in.
  4. Optioneel: vul uw EU-land in.
  5. Optioneel: vul uw btw-identificatienummer in
  6. Klik op ‘verificatie’.
  7. Wilt u het resultaat bewaren? Sla het dan op in uw computer.

Werkt de controle niet? Verwijder het EU-land en btw-id van de aanvrager in het onderste deel en probeer het opnieuw. Het systeem is hoofdlettergevoelig: u kunt hoofdletters dus niet als kleine letters invoeren. Soms lukt het dan nog steeds niet. Dan kan het zijn dat het systeem tijdelijk buiten werking is. Helaas hebben wij er geen invloed op, omdat het een systeem is van de EU. Probeer het daarom later nog eens.

Let op!

Het controleren van naam- en adresgegevens van klanten in Duitsland is op die website niet mogelijk. Wel kunt u er het btw-id controleren. Als daaruit blijkt dat het btw-id geldig is, dan hebt u voldoende bewijs dat u zakendoet met een ondernemer.

Lees meer over deze controle op bij Veelgestelde vragen.

Lees meer over het 0% btw-tarief als u goederen levert , en het verleggen van btw als u diensten levert.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.