Btw berekenen bij het leveren van goederen naar EU-landen

Levert u goederen aan klanten in andere EU-landen? Voor de berekening van btw maakt het uit of uw klanten wel of geen btw-aangifte doen. De hoofdregels zijn:

  • Verkoopt u goederen aan een klant die geen btw-aangifte doet, bijvoorbeeld een particulier? Dan moet u die btw meestal aangeven in het EU-land waar u levert. U leest er meer over bij Ik lever goederen in de EU aan klanten die geen btw-aangifte doen.
  • Verkoopt u goederen aan een klant die btw-aangifte doet in een ander EU-land, bijvoorbeeld een ondernemer? En worden die goederen vervoerd naar een ander EU-land? Dan past u het 0%-tarief toe. Uw klant berekent de btw volgens het tarief dat in het andere EU-land geldt en betaalt deze in dat land. Voor u als leverancier is dit een intracommunautaire levering. Voor uw klant geldt dit als een intracommunautaire verwerving.

Wat moet u doen bij een intracommunautaire levering?

  • Voor de levering verstuurt u een factuur met 0% btw. Op de factuur vermeldt u het btw-identificatienummer van uw klant.
  • U geeft de levering in Nederland aan in uw btw-aangifte.
  • U geeft de levering op in uw 'Opgaaf intracommunautaire prestaties'.

Uitzonderingssituaties

In sommige situaties wordt afgeweken van de hierboven genoemde hoofdregels. Meer daarover leest u bij Levering van specifieke goederen en in bijzondere situaties.

Gebruik het hulpmiddel

Twijfelt u of u 0% btw in rekening moet brengen, of waar uw leveringen zijn belast? Gebruik dan het hulpmiddel Ik lever goederen naar het buitenland - hoe zit het met de btw?

Controleer het btw-identificatienummer van uw klant

Voor u is het belangrijk om te weten of uw klant een ondernemer is. Als u namelijk 0% btw in rekening brengt en bij controle van uw administratie blijkt dat uw klant geen ondernemer is, krijgt u een naheffingsaanslag. U moet dan alsnog btw betalen over de goederen die u zonder btw hebt geleverd. Controleer het btw-identificatienummer daarom altijd.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.