Intracommunautaire verwerving

Een intracommunautaire verwerving vindt plaats als u goederen koopt die vanuit een ander EU-land naar Nederland worden vervoerd en waarbij de leverancier een ondernemer is.

De levering door de verkoper is in het andere EU-land belast met 0%. De verwerving is in Nederland belast met Nederlandse btw.

Let op!

Bent u in Nederland gevestigd? En koopt u van een ondernemer goederen die van een EU-land naar een ander EU-land (niet Nederland) worden vervoerd? Dit geldt toch als een intracommunautaire verwerving in Nederland als:

  • u bij de aankoop uw btw-identificatienummer hebt gebruikt, en
  • u niet kunt aantonen dat de btw is betaald in het EU-land waar de goederen zijn aangekomen

Lees hier meer over bij Uw goederen komen aan in een ander EU-land.

Gebruik het hulpmiddel

Koopt u goederen uit een ander EU-land en wilt u weten of er sprake is van een intracommunautaire verwerving? Gebruik dan het hulpmiddel Intracommunautaire verwervingen.

Btw aangeven in Nederland

Bij een intracommunautaire verwerving rekent u zelf de Nederlandse btw uit en geeft deze aan in uw btw-aangifte onder rubriek 4b. Mag u de btw aftrekken als voorbelasting? Dan doet u dit in dezelfde aangifte bij rubriek 5b.

Geef uw handelsnaam door aan ons

Uw leverancier moet er zeker van zijn dat uw btw-identificatienummer, naam en adresgegevens juist zijn. Als u uw handelsnaam gebruikt in plaats van uw juridische naam, kunnen er problemen ontstaan. Wanneer uw leverancier uw btw-identificatienummer controleert bij ons, klopt de combinatie niet. U voorkomt dat probleem door uw handelsnaam door te geven aan ons.

Let op!

Voor organisaties en bedrijven die geen aangifte hoeven te doen gelden afwijkende regels.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.