Naheffingsaanslag btw checken

Uw naheffingsaanslag checkt u in 3 stappen.

 1. Check wat er op de naheffingsaanslag staat

  Hieronder staat een voorbeeld van een naheffingsaanslag voor de btw. Onder de afbeelding staat de uitleg.

  A - De berekening van het btw-bedrag

  Bent u vergeten uw aangifte te doen? Dan ziet u hier een geschat btw-bedrag. Doet u alsnog aangifte, dan passen wij dit bedrag aan. Maar misschien moet u nog meer doen. Doorloop daarom de hele checklist.

  B - De aanslag bestaat uit 1 of meer van de volgende onderdelen:

  • Btw-bedrag zoals bij A
  • Boete wegens niet (volledig) betalen
   Als uw betaling niet (volledig), of niet op tijd bij ons binnen was, dan staat hier het boetebedrag. Dat is 3% van het (geschatte) btw-bedrag, met een minimum van € 50.
  • Boete wegens het niet doen van de aangifte
   Als uw aangifte niet, of niet op tijd bij ons binnen was, dan staat hier het boetebedrag. Dat is een vast bedrag. Vanaf 2020 is dat € 68.
 2. Check of wij uw aangifte hebben ontvangen

  Btw-aangifte gedaan in Mijn Belastingdienst Zakelijk

  Hebt u btw-aangifte gedaan in Mijn Belastingdienst Zakelijk en wilt u weten of wij uw aangifte hebben ontvangen? Log dan in op Mijn Belastingdienst Zakelijk. Nadat u bent ingelogd, ziet u onder 'Ingestuurde btw-aangiften' welke aangiften u hebt verstuurd.

  Doet uw boekhouder btw-aangifte voor u? Dan vindt u die aangiften ook op Mijn Belastingdienst Zakelijk.

  Naar Mijn Belastingdienst Zakelijk

  'Status'

  Bent u ingelogd in Mijn Belastingdienst Zakelijk? Dan ziet u onder 'Status' de datum en het tijdstip waarop wij de btw-aangifte hebben ontvangen. Staat hier niets? Dan is er geen btw-aangifte verstuurd. Doet u alsnog btw-aangifte, dan ziet u dat enkele minuten later in dit overzicht. Als u een e-mailadres hebt opgegeven, dan ontvangt u van ons een bericht dat wij uw btw-aangifte hebben ontvangen.

  Btw-aangifte gedaan in het oude portaal voor ondernemers

  Hebt u uw aangifte gedaan in het oude portaal voor ondernemers en wilt u weten of wij uw aangifte hebben ontvangen? Log dan in op het oude portaal. Nadat u bent ingelogd, ziet u onder 'Overzicht' welke btw-aangiften er voor u klaar staan. En ook of ze al zijn verstuurd.

  Doet uw boekhouder btw-aangifte voor u? Dan vindt u die aangiften ook op het oude portaal.

  Naar het oude portaal

  Let op!

  Op 1 juli 2024 sluiten wij het oude portaal voor ondernemers definitief. Dat betekent dat u op tijd moet overstappen naar Mijn Belastingdienst Zakelijk. Zie ook:

  Op Mijn Belastingdienst Zakelijk logt u in met DigiD of eHerkenning. Bedrijven en organisaties zonder KVK-nummer kunnen ook eHerkenning aanvragen.

  Schermafdruk Overzicht aangiften en opgaven op Inloggen voor ondernemers

  'Ontvangen door Belastingdienst'

  Bent u ingelogd? Dan ziet u onder 'Ontvangen door de Belastingdienst' de datum en het tijdstip waarop wij de btw-aangifte hebben ontvangen. Staat hier niets? Dan is er geen btw-aangifte verstuurd. Doet u alsnog btw-aangifte, dan ziet u dat enkele minuten later in dit overzicht. Als u een e-mailadres hebt opgegeven, dan ontvangt u van ons een bericht dat wij uw btw-aangifte hebben ontvangen.

 3. Check of u hebt betaald en of u op tijd was

  Controleer in uw administratie wannéér u uw betaling hebt overgemaakt. En ga eventueel na wanneer de bank uw betaling heeft verwerkt. De betaaldatum is de datum waarop het bedrag bij ons binnenkomt. Het duurt even voor uw bank het geld op onze rekening stort. Zeker als de betaaldatum in het weekend of op een feestdag valt. Het kan dus zijn dat de datum waarop het bedrag bij ons wordt bijgeschreven, afwijkt van de datum waarop u het bedrag overmaakt.

  'Betalingskenmerk'

  Bent u ingelogd in Mijn Belastingdienst Zakelijk, dan ziet u onder 'Betalingskenmerk' het betalingskenmerk waarmee de aangifte betaald moest worden. Hebt u nog niet betaald? Dan kunt u dit betalingskenmerk niet meer gebruiken. Gebruik het betalingskenmerk uit de betaalinformatie bij de naheffingsaanslag.

U hebt de checklist helemaal doorlopen.

Hebt u uw naheffingsaanslag gecontroleerd en wilt u alsnog bezwaar maken? Dat kan met het formulier 'Bezwaar omzetbelasting' via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Of ga terug naar 'Ik heb een naheffingsaanslag voor de btw ontvangen - wat nu?'. Zoek uw eigen situatie op en kijk wat u moet doen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.