Naheffingsaanslag btw checken

Uw naheffingsaanslag checkt u in 3 stappen.

 1. Check wat er op de naheffingsaanslag staat

  Hieronder staat een voorbeeld van een naheffingsaanslag voor de btw. Onder de afbeelding staat de uitleg.

  Afbeelding van Naheffingsaanslag omzetbelasting

  A - De berekening van het btw-bedrag

  Bent u vergeten uw aangifte te doen? Dan ziet u hier een geschat btw-bedrag. Doet u alsnog aangifte, dan passen wij dit bedrag aan. Maar misschien moet u nog meer doen. Doorloop daarom de hele checklist.

  B - De aanslag bestaat uit 1 of meer van de volgende onderdelen:

  • Btw-bedrag zoals bij A
  • Boete wegens niet (volledig) betalen
   Als uw betaling niet (volledig), of niet op tijd, bij ons binnen was, dan staat hier het boetebedrag. Dat is 3% van het (geschatte) btw-bedrag, met een minimum van € 50.
  • Boete wegens het niet doen van de aangifte
   Als uw aangifte niet, of niet op tijd bij ons binnen was, dan staat hier het boetebedrag. Dat is een vast bedrag. Vanaf 2020 is dat € 68.

  C - De uiterste betaaldatum

  Blijkt na het checken van de naheffingsaanslag dat u nog een bedrag moet betalen? Zorg dan dat dit bedrag uiterlijk op deze datum bij ons binnen is.

 2. Check of wij uw aangifte hebben ontvangen

  Aangifte gedaan in Mijn Belastingdienst Zakelijk

  Hebt u uw aangifte gedaan in Mijn Belastingdienst Zakelijk? Dat kan als u een zzp'er of eenmanszaak bent.

  Log dan hieronder in bij 'Naar Mijn Belastingdienst Zakelijk'. Doet uw boekhouder voor u uw aangiften? Dan kunt u die hier ook zien.

  Naar Mijn Belastingdienst Zakelijk

  Nadat u bent ingelogd, ziet u onder het kopje ‘Ingestuurde btw-aangiften’ welke aangiften u hebt verstuurd.

  'Status'

  Hier ziet u de datum en het tijdstip waarop wij de aangifte hebben ontvangen. Staat hier niets? Dan is er geen aangifte verstuurd. Doet u alsnog aangifte, dan ziet u dat enkele minuten later in dit overzicht. Als u een e-mailadres hebt opgegeven, dan ontvangt u van ons een bericht.

  Aangifte gedaan in het oude portaal voor ondernemers

  Hebt u uw aangifte gedaan in het oude portaal voor ondernemers?

  Log hieronder in bij ‘Naar het oude portaal voor ondernemers’. Doet uw boekhouder voor u uw aangiften? Dan kunt u die hier ook zien.

  Naar het oude portaal voor ondernemers

  Nadat u bent ingelogd, ziet u onder het kopje ‘Overzicht’ welke aangiften er voor u klaar staan. En ook of ze al zijn verstuurd.

  Schermafdruk Overzicht aangiften en opgaven op Inloggen voor ondernemers

  'Ontvangen door Belastingdienst'

  Hier ziet u de datum en het tijdstip waarop wij de aangifte hebben ontvangen. Staat hier niets? Dan is er geen aangifte verstuurd. Doet u alsnog aangifte, dan ziet u dat enkele minuten later in dit overzicht. Als u een e-mailadres hebt opgegeven, dan ontvangt u van ons een bericht.

 3. Check of u hebt betaald en of u op tijd was 

  Controleer in uw administratie wannéér u uw betaling hebt overgemaakt. En ga eventueel na wanneer de bank uw betaling heeft verwerkt. De betaaldatum is de datum waarop het bedrag bij ons binnenkomt. Het duurt even voor uw bank het geld op onze rekening stort. Zeker als de betaaldatum in het weekend of op een feestdag valt. Het kan dus zijn dat de datum waarop het bedrag bij ons wordt bijgeschreven, afwijkt van de datum waarop u het bedrag overmaakt.

  'Betalingskenmerk'

  Zie de afbeelding onder punt 2. Onder dit kopje ziet u het betalingskenmerk waarmee de aangifte betaald moest worden. Hebt u nog niet betaald? Dan kunt u dit betalingskenmerk niet meer gebruiken. Gebruik het betalingskenmerk op de acceptgiro of de betaalinformatie bij de naheffingsaanslag.

U hebt de checklist helemaal doorlopen.

Hebt u uw naheffingsaanslag gecontroleerd en wilt u alsnog bezwaar maken? Dat kan met het formulier 'Bezwaar omzetbelasting' via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Of ga terug naar  'Ik heb een naheffingsaanslag voor de btw ontvangen - wat nu?'. Zoek uw eigen situatie op en kijk wat u moet doen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.