Hoe kan ik een verdacht telefoontje melden?

Zo nu en dan worden mensen gebeld door oplichters die doen alsof ze medewerkers van de Belastingdienst zijn. Dat is een vorm van phishing.

Wij bellen regelmatig naar burgers en bedrijven als een vorm van extra dienstverlening. Soms bellen wij u omdat wij u iets willen vertellen of bijvoorbeeld als u een klacht of een bezwaar hebt ingediend.

Krijgt u een telefoontje van iemand die zegt dat die bij de Belastingdienst werkt? Een paar tips om na te gaan of u echt 1 van onze medewerkers aan de lijn hebt:

 • Een medewerker van de Belastingdienst zal nooit zonder grondige controle via de telefoon persoonsgebonden informatie aan u geven. Daarom zal de medewerker u eerst vragen naar een deel van uw burgerservicenummer (bsn), om te controleren of u de juiste persoon bent.
 • Gaat het gesprek over een aanslag die u nog moet betalen? Vraag dan naar het aanslagnummer. En controleer of dat klopt met de gegevens die u hebt.
 • Vertrouwt u het toch niet helemaal? Hang dan op. U kunt controleren of het telefoonnummer waarmee u bent gebeld, staat in de lijst met telefoonnummers die wij gebruiken. U kunt ook de BelastingTelefoon bellen. Zij kunnen uitzoeken of u echt door 1 van onze medewerkers bent gebeld.

U kunt ons helpen fraude aan te pakken door een verdacht telefoontje aan ons door te geven. Dat doet u zo:

 1. Verzamel zoveel mogelijk gegevens over het telefoongesprek.
  Denk daarbij aan:
  • het telefoonnummer van de beller
  • het bankrekeningnummer dat de beller noemt waarop u zou moeten betalen
  • een website die de beller noemt
  • de intentie van het telefoongesprek
  • of het een dreigtelefoontje was
 2. Mail de gegevens naar: valse-email@belastingdienst.nl
  (Gebruik dit e-mailadres alleen voor dit soort meldingen.)

Wat gebeurt er daarna?

U krijgt een bevestiging als wij uw e-mail hebben ontvangen. Wij zullen uw melding onderzoeken en nemen maatregelen waar dat kan. Maar door het grote aantal meldingen dat wij binnenkrijgen, is het voor ons niet mogelijk om u verder nog een reactie op uw e-mail te geven.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.