Te veel ontvangen toeslag die u tijdens de coronacrisis nog niet hebt terugbetaald

Tijdens de coronacrisis, van begin 2020 tot begin 2022, hebben wij u er niet aan herinnerd als u nog toeslag moest terugbetalen. Tussen half april en begin juni 2022 hebt u van ons een 1e brief gekregen, waarin staat welk bedrag u nog moet betalen. Tussen half mei en begin juli 2022 hebt u van ons een 2e brief gekregen, waarin staat hoe u dit bedrag in termijnen kunt terugbetalen.

Hebt u tijdens de coronacrisis geen toeslag terugbetaald, maar doet u dat dit jaar wel? Dan hoeft u vaak géén invorderingsrente te betalen over de toeslag die u terugbetaalt.

Wanneer betaalt u géén invorderingsrente?

U betaalt geen invorderingsrente als u de toeslag:

  • in 1 keer terugbetaalt
  • terugbetaalt via een betalingsregeling van maximaal 24 maanden
  • terugbetaalt via een persoonlijke betalingsregeling

Wanneer betaalt u wél invorderingsrente?

Betaalt u de toeslag helemaal niet terug? Of stopt u met een betalingsregeling voordat u het hele bedrag hebt terugbetaald? Dan moet u wel invorderingsrente betalen over het bedrag dat u nog niet hebt betaald.

Hoe hoog is de invorderingsrente?

De invorderingsrente was in verband met corona vanaf 23 maart 2020 tot en met 30 juni 2022 verlaagd van 4% naar 0,01%. En is 1% vanaf 1 juli 2022.

De invorderingsrente gaat stapsgewijs terug naar het oude niveau. Op 1 januari 2023 wordt het percentage invorderingsrente op 2% vastgesteld, om vervolgens in 2 stappen uit te komen op 4% op 1 januari 2024.

Meer informatie

Lees meer over het terugbetalen van toeslagen bij Ik heb al een tijd geen toeslag meer terugbetaald. Hoe gaat het nu verder?.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.