Ik woon op kamers - kan ik huurtoeslag krijgen?

Alleen als je in een zelfstandige woning woont, kan je huurtoeslag krijgen. Meestal is dat niet zo als je op kamers woont.

Wanneer is je kamer een zelfstandige woning?

Je kamer is een 'zelfstandige woonruimte' als je een eigen toegangsdeur hebt die je van binnen en buiten op slot kunt doen. En je moet een eigen keuken en een eigen wc hebben. Deel je de wc of keuken met anderen? Dan is het geen zelfstandige woning.

Vanaf 1 maart 2024 moet je kamer ook een eigen douche of badkamer hebben. Lees meer bij Voor welke woningen kan ik huurtoeslag krijgen?

Deel je een woning met andere studenten?

Wonen jullie niet op kamers, maar huren jullie met elkaar een zelfstandige woning? Dan kunnen jullie samen huurtoeslag aanvragen voor de hele woning. De aanvrager is de persoon die op het huurcontract staat. De andere bewoners zien we dan als medebewoner. Om huurtoeslag te krijgen, moeten jullie wel voldoen aan de voorwaarden voor huurtoeslag.

Wel huurtoeslag voor 'aangewezen' studentenwoningen

Heb je een onzelfstandige kamer in een wat ouder studentencomplex? Als je kamer vóór 1 juli 1997 is aangewezen voor de huurtoeslag, kan je soms wel huurtoeslag krijgen. Maar hoe kom je erachter of jouw kamer is aangewezen? Meestal staat dat vermeld op de site van de studentenhuisvesting. Staat daar niets? Je kunt het altijd navragen bij de verhuurder.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.