Voor welke woningen kan ik huurtoeslag krijgen en voor welke niet?

U kunt alleen huurtoeslag krijgen als u een zelfstandige woonruimte huurt. Zoals een flat, een studio of een rijtjeshuis.

Een zelfstandige woning heeft in ieder geval deze eigenschappen:

 • een eigen woon-/slaapkamer
 • een eigen keuken met aanrecht, aan- en afvoer voor water en een aansluitpunt voor een kooktoestel
 • een eigen wc met waterspoeling
 • een eigen toegangsdeur die u van binnen en buiten op slot kunt doen

Deelt u bijvoorbeeld de wc of keuken met andere huurders? Dan is het geen zelfstandige woning.

Vanaf 1 maart 2024: ook eigen douche of badkamer

Vanaf 1 maart 2024 kunt u alleen nog huurtoeslag krijgen als uw woning ook een eigen douche of badkamer heeft. Deze ruimte moet een aan- en afvoer voor water hebben.

Gaat u op of na 1 maart 2024 een woning zonder eigen douche of badkamer huren? Dan kunt u voor deze woning geen huurtoeslag krijgen.

Huurde u vóór 1 maart 2024 al een woning zonder eigen douche of badkamer? Dan kunt u voor deze woning ook na 1 maart nog huurtoeslag krijgen. Hebt u nog geen huurtoeslag aangevraagd? Dit kunt u nog tot uiterlijk 1 september 2025 doen. Daarna kunt u voor deze woning geen huurtoeslag meer krijgen.

Maakt het uit van wie ik huur?

Nee, het maakt niet uit van wie u huurt. U kunt bijvoorbeeld huren van een makelaar, woningbouwvereniging of een particuliere verhuurder.

Soms is het misschien niet helemaal duidelijk of u een zelfstandige woning huurt. Kijk hieronder bij uw situatie en lees hoe het zit.

 • Ik huur een gedeelde etage of onvrije etage

  Huurt u (een deel van) een etage in een woning? En deelt u de voordeur, de gang, het trappenhuis of de lift met andere bewoners? Dan zien wij uw woning ook als zelfstandige woonruimte en kunt u huurtoeslag krijgen. Uw woning moet dan wel voldoen aan de eigenschappen van een zelfstandige woning.
 • Ik woon in een gesplitste woning op 1 huisnummer

  Een woning die ooit 1 woning was, maar die nu die wordt verhuurd als meerdere zelfstandige woningen, noemen wij een gesplitste woning.

  Woont u in een gesplitste woning? En is uw woning een zelfstandige woonruimte? Dan kunt u huurtoeslag krijgen voor uw eigen woonruimte. Maar soms weten wij niet dat het om een gesplitste woning gaat. Bijvoorbeeld als de andere woonruimte hetzelfde huisnummer heeft en geen toevoeging, zoals 'bis', 'II', 'B', 'bg' of 'boven'. Wij tellen de bewoners van de andere woonruimte dan mee als uw medebewoners. En dan kunt u vaak geen of minder huurtoeslag krijgen.

  Hebben wij de andere bewoners onterecht meegeteld bij de berekening van uw toeslag? Bel dan de BelastingTelefoon om door te geven dat het om een gesplitste woning gaat.

 • Ik huur een woonwagen

  Een woonwagen is een zelfstandige woonruimte. U kunt daar huurtoeslag voor krijgen. Een woonwagen is een woning die geheel of in gedeelten kan worden verplaatst. De woonwagen mag geen eigen aandrijving hebben en moet op een erkende standplaats staan. Of de standplaats van uw woonwagen erkend is, kunt u navragen bij de gemeente. Voor de huurtoeslag telt naast de kale huurprijs van de woonwagen, ook de huur van de standplaats mee.
 • Ik huur een woonboot of waterwoning

  Voor een woonboot kunt u géén huurtoeslag krijgen. Voor een waterwoning kunt u alleen huurtoeslag krijgen als het een zelfstandige woonruimte is. Dat is het geval als:
  • de woning met palen vastzit aan de waterbodem
  • de woning niet met het water meebeweegt
  • de opgang naar de woning een vaste verbinding is tussen de wal en de waterwoning
 • Ik woon in een recreatiewoning of vakantiehuis

  Dan hebt u meestal geen recht op huurtoeslag. De gemeente geeft soms aan dat u blijvend in uw vakantiewoning mag wonen. En dan kunt u tóch huurtoeslag krijgen. U krijgt in de volgende situaties huurtoeslag:
  • In het bestemmingsplan staat dat u permanent in uw vakantiewoning mag wonen.
  • In het bestemmingsplan staat niet dat u blijvend in uw recreatiewoning mag wonen, maar de gemeente heeft toestemming gegeven om er permanent te wonen. U moet dit aan kunnen tonen.

  Wilt u weten wat het bestemmingsplan is? Of wilt u weten of er speciale toestemming is om blijvend in uw vakantiewoning te wonen? Informeer dan bij de gemeente.

  Denkt u dat wij de huurtoeslag onterecht hebben afgewezen? Bel dan de BelastingTelefoon. Dan helpen we u graag verder.

 • Ik woon in een woonkeet of een loods

  Voor een woonboot, een woonkeet of een loods kunt u nooit huurtoeslag krijgen. Dus ook niet als het om een zelfstandige woonruimte gaat.
 • Ik woon in een studentencomplex

  Studenten op kamers kunnen meestal geen huurtoeslag krijgen. Maar er is een uitzondering: als de woning vóór 1 juli 1997 is aangewezen voor de huurtoeslag, kan het wel. U kunt dit navragen bij de verhuurder.
 • Ik woon op kamers

  Alleen als je in een zelfstandige woning woont, kan je huurtoeslag krijgen. Meestal is dat niet zo als je op kamers woont. Lees meer bij Ik woon op kamers - kan ik huurtoeslag krijgen?
 • Ik woon begeleid of in een groepswoning voor ouderen

  Als uw woning zelfstandig is kunt u huurtoeslag krijgen. Is de woning niet zelfstandig? Informeer dan bij uw verhuurder, uw zorginstelling of bij de vereniging van ouders of de woning is aangewezen voor de huurtoeslag. Is dit niet zo? Dan kunnen zij ons vragen om de woonruimte aan te wijzen voor huurtoeslag.

Ik heb tijdelijke woonruimte

Bij tijdelijke woonruimte krijgt u geen huurtoeslag. Bijvoorbeeld als u in een opvang voor daklozen woont. Of in een blijf-van-mijn-lijfhuis.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.