Wat telt mee bij de huur voor de huurtoeslag?

Bij de berekening van de huurtoeslag telt de rekenhuur. Dit is de kale huur plus een aantal servicekosten.

Waar vind ik deze bedragen?

Deze informatie staat in uw huurcontract of in de brief over de jaarlijkse huurverhoging.

Wat is mijn kale huur?

De kale huur is de huur van uw woning. Zonder bijkomende kosten voor bijvoorbeeld gas, water en licht. Betaalt u all-in huur? Vraag dan aan uw verhuurder om de huur te splitsen in kale huur en bijkomende kosten. Hebt u een woonwagen? Dan mag u de huur voor de standplaats optellen bij de huur van de woonwagen.

Welke servicekosten tellen mee voor mijn huurtoeslag?

Servicekosten betaalt u elke maand aan uw verhuurder.

Alleen de volgende 4 soorten servicekosten tellen mee voor de huurtoeslag:

 • kosten voor het schoonmaken van de gemeenschappelijke ruimten

  Dit zijn de maandelijkse schoonmaakkosten voor de lift en andere gemeenschappelijke ruimten, zoals een galerij, trappenhuis of recreatieruimte. Is uw huurhuis aangewezen als een onzelfstandige woonruimte met recht op huurtoeslag? Dan mag u de schoonmaakkosten voor bijvoorbeeld een gezamenlijke keuken, woonkamer, wasruimte of toilet niet meetellen.

 • de energiekosten voor de gemeenschappelijke ruimten

  Dit zijn bijvoorbeeld de maandelijkse kosten voor elektriciteit voor de lift, de verlichting, de ventilatie en de alarminstallatie. Het gaat hier dus niet om de energiekosten van uw huis.

 • kosten voor de huismeester

  Dit zijn de maandelijkse kosten voor de diensten die de huismeester, flatwacht, wijkbeheerder of conciërge voor u levert.

 • kosten voor dienst- en recreatieruimten

  Dit zijn de maandelijkse kosten voor reparaties en groot onderhoud aan dienstruimten en recreatieruimten. Deze kosten komen meestal voor bij senioren- of bejaardenwoningen. Het gaat niet om de inventaris, het schoonmaken van de ruimten of onderhoud aan de tuin.

Per soort servicekosten tellen we maximaal € 12 bij de huurprijs op. Ook als het bedrag dat u betaalt hoger is. Betaalt u bijvoorbeeld € 15 voor het schoonmaken van de gemeenschappelijke ruimten? Dan telt er € 12 mee voor de rekenhuur. De servicekosten zijn in totaal nooit hoger dan € 48.

Wat moet ik doen als mijn huur wijzigt?

Bekijk of u dat zelf moet doorgeven.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.