De hoogte van mijn huur verandert

Deze wijziging is van belang voor uw huurtoeslag.

De jaarlijkse huurverhoging hoeft u meestal niet door te geven, die krijgen we bijna altijd door van uw verhuurder. Gaat u verhuizen? Geef dan uw nieuwe huur aan ons door, nadat u bent verhuisd.

Wat zijn de gevolgen voor mijn huurtoeslag?

Als uw huur of eventuele servicekosten wijzigen, kan dat gevolgen hebben voor de hoogte van uw huurtoeslag. Maak een proefberekening. Bij de berekening van de huurtoeslag gaan we uit van de rekenhuur: de kale huur plus (een deel van) de servicekosten.

Jaarlijkse huurverhoging

De jaarlijkse huurverhoging van 1 juli krijgen wij meestal door van uw verhuurder. U ziet de nieuwe huur dan in Mijn toeslagen. We passen uw toeslag nog niet direct aan. Uw maandelijkse voorschot blijft dus hetzelfde. We verwerken de jaarlijkse huurverhoging pas bij de definitieve berekening. Die krijgt u na afloop van het jaar. Als u te weinig toeslag hebt gekregen, betalen we die alsnog uit.  

Heeft uw verhuurder de jaarlijkse huurverhoging nog niet doorgegeven? Dan moet u dit zelf doen. We passen uw toeslag dan wel direct aan. In Mijn toeslagen kunt u zien of uw verhuurder de verhoging al heeft doorgegeven. 

Mijn huur komt boven de maximale huurgrens

Komt uw huur door een huurverhoging boven de maximale huurgrens? En kreeg u in de maand ervóór huurtoeslag voor die woning? Dan houdt u recht op huurtoeslag. We noemen dat verworven recht. U moet dan nog wel voldoen aan alle andere voorwaarden voor huurtoeslag.

De maximale huurgrens in 2020 is € 737,14 (in 2019: € 720,42) als u 23 jaar of ouder bent en € 432,51 (in 2019: € 424,44) als u jonger bent dan 23 jaar. Voor het deel boven de maximale huurgrens, krijgt u geen huurtoeslag.

Hoe geef ik deze wijziging door?

U kunt met Mijn toeslagen doorgeven dat uw huur verandert. U hebt hiervoor de volgende gegevens nodig:

  • uw DigiD
  • uw nieuwe huurgegevens
  • de ingangsdatum van de nieuwe huur

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.