Ik werk in loondienst

Als je werkt, ben je meestal in loondienst bij een werkgever. Deze werkgever houdt dan alvast belasting in op je loon. Dat heet loonheffing. Je kunt wel een korting krijgen. Je betaalt dan over een deel van je inkomen geen belasting. Dit regel je met de loonheffingskorting of met de studenten- of scholierenregeling.

Loonheffing en loonheffingskorting

Als je gaat werken, krijg je van je werkgever het formulier Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen. Met dit formulier geef je je persoonlijke gegevens door en bepaalt je werkgever vervolgens hoeveel belasting wordt ingehouden op je loon. Laat je werkgever altijd een kopie van je identiteitsbewijs maken.

Studenten- en scholierenregeling

Volg je een opleiding? Vraag je werkgever dan de studenten- en scholierenregeling toe te passen. De werkgever houdt dan geen of minder loonheffing in op je loon. Je krijgt dan meer loon uitbetaald. Gebruik hiervoor het formulier Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen (studenten- en scholierenregeling). Laat je werkgever altijd een kopie van je identiteitsbewijs maken.

Je hebt ook recht op korting op de belasting: de loonheffingskorting. In het formulier geef je aan of je werkgever die korting moet toepassen. Je krijgt dan meer loon uitbetaald.

Meer banen gelijktijdig

Heb je tegelijkertijd verschillende banen? Laat dan maar bij 1 werkgever de loonheffingskorting toepassen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.