Ik heb verschillende banen

Heb je in een jaar verschillende banen? En ben je bij al die banen in loondienst? Dan krijg je mogelijk geld terug.

Ben je voor 1 of meer van je banen niet in loondienst? Bijvoorbeeld omdat je een krantenwijk hebt, en je ook een vakantiebaan had? Dan is het afhankelijk van je situatie of je belasting terugkrijgt of moet betalen.

Kies de situatie die voor jou geldt:

 • Ik heb verschillende banen in loondienst

  Als je werkt, houdt je werkgever belasting in op je loon. Heb je in 1 jaar verschillende banen? Dan kan het zijn dat er te veel belasting is ingehouden op je loon. Hierbij is van belang of je de banen na elkaar of tegelijkertijd hebt. Vul de aangifte in om meteen te zien of je belasting kunt terugkrijgen.

  Verschillende banen na elkaar

  Heb je verschillende banen na elkaar? Dan hebben al je werkgevers belasting betaald (loonheffing) over je loon. Hiervan kun je waarschijnlijk een gedeelte terugkrijgen. Hoeveel belasting er al is betaald, staat bij 'loonheffing' of 'loonbelasting' op de jaaropgaven die je van je werkgevers ontvangt.

  Verschillende banen tegelijkertijd

  Heb je tegelijkertijd verschillende banen? Dan kan het zijn dat je werkgevers te weinig belasting over je loon betalen. Je moet dan misschien achteraf belasting betalen.

  Als je werkt, heb je recht op korting op de belasting. Dit heet loonheffingskorting. Je werkgever kan die korting toepassen, zodat jij meer loon krijgt. Maar als meerdere werkgevers die korting voor jou toepassen, betalen zij te weinig belasting over je loon en moet je misschien achteraf belasting betalen. Zorg er daarom voor dat maar 1 werkgever voor jou de loonheffingskorting toepast.

  Aangifte-app

  Met de aangifte-app of de online aangifte op Mijn Belastingdienst zie je meteen hoeveel belasting je terugkrijgt. Vul je aangifte in.

 • Ik heb 1 of meer banen niet in loondienst

  Heb je 1 of meer banen waarvoor je niet in loondienst bent? Bijvoorbeeld omdat je stage loopt en een krantenwijk hebt? Dan is het afhankelijk van je situatie of je belasting terugkrijgt of moet betalen.

  Je bent wel en niet in loondienst

  Ben je voor de ene baan wel, en voor het andere niet in loondienst? Dan heb je over een gedeelte van je inkomsten nog geen belasting betaald. Over het gedeelte waarover wél belasting is betaald (het baantje in loondienst), is misschien te veel belasting betaald.

  Je bent het hele jaar niet in loondienst

  Heb je verschillende banen waarvoor je niet in loondienst bent? Dan heb je over je inkomsten  nog geen belasting betaald. Dit wil niet meteen zeggen dat je belasting moet betalen. Je krijgt namelijk een korting op je belasting, waardoor je over een bepaald bedrag geen belasting hoeft te betalen.

  Je hebt een onderneming of bent zzp’er

  Heb je een eigen onderneming of ben je zzp'er? Dan heb je over je winst nog geen belasting betaald. Dit wil niet meteen zeggen dat je belasting moet betalen. Je krijgt namelijk een korting op je belasting, waardoor je over een bepaald bedrag geen belasting hoeft te betalen. Misschien kun je zelfs gebruikmaken van bepaalde regelingen, zoals:

  Aangifte doen

  Doe aangifte en zie hoeveel belasting je terugkrijgt of moet betalen.

  Ben je ondernemer of zzp'er? Dan moet je aangifte doen voor ondernemers.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.