Ik heb tijdelijk 2 woningen - moet ik dan op beide woningen verplicht aflossen?

Dat hangt af van uw situatie. Kies hieronder uw situatie.

 • U hebt een eigen woning met een lening van vóór 2013 en u koopt nu een nieuwe woning.

  Voor de hypotheek die op 31 december 2012 al bestond, blijven de oude regels gelden. U hoeft niet verplicht af te lossen om de hypotheekrente te mogen aftrekken. En u mag deze hypotheek meenemen naar uw nieuwe woning. En ook dan hoeft u uw hypotheek niet verplicht af te lossen om de hypotheekrente te mogen aftrekken.

  Hebt u een overbruggingshypotheek? U hoeft niet verplicht af te lossen op deze overbruggingshypotheek.

  Hebt u bovenop de hypotheek van uw oude woning, een aanvullende hypotheek afgesloten voor de nieuwe woning? Dan krijgt u te maken met de nieuwe regels. Voor de aanvullende hypotheek mag u de hypotheekrente alleen aftrekken als u de lening annuïtair of lineair aflost.

 • U hebt een eigen woning gekocht op of na 1 januari 2013. En nu koopt u een nieuwe woning

  Hebt u voor de nieuwe woning ook een lening afgesloten? Dan moet u op deze lening annuïtair of lineair aflossen om de rente op de lening te mogen aftrekken. Omdat u voor de eerste lening verplicht afloste, moet u voor de tweede lening verder gaan met aflossen waar u bij de eerste lening was gebleven.

  Hebt u een overbruggingshypotheek? U hoeft dan niet verplicht af te lossen op deze overbruggingshypotheek.

  Hebt u de eerste lening nog niet afgelost en woont u nog in de woning of staat de woning leeg en in de verkoop? Dan mag u tijdelijk de rente op deze lening aftrekken, ook als u met de bank hebt afgesproken dat op deze lening niet meer hoeft te worden afgelost.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.