Ik laat mijn huis verbouwen en heb een verbouwingslening - wat mag ik aftrekken van de belasting?

U mag de rente en financieringskosten aftrekken die u betaalt over uw lening. Maar het moet wél gaan om rente en kosten voor uw eigenwoningschuld. En u moet kunnen bewijzen dat u de lening hebt gebruikt voor de verbouwing. Bewaar daarom alle rekeningen en bonnen die te maken hebben met de verbouwing.

Lees Eigen woning - welke kosten mag ik aftrekken? voor andere voorwaarden.

Let op!

Staat het geleende geld op een aparte rekening die u speciaal voor de verbouwing hebt geopend? Dan hebt u een verbouwingsdepot. Ook dan mag u rente aftrekken. Maar de regels zijn net iets anders dan bij een verbouwingslening.

De 1e 6 maanden nadat u de verbouwingslening hebt afgesloten, werkt het zo

De rente die u betaalt over uw lening, mag u aftrekken in box 1.

Waarschijnlijk hebt u het geleende geld op een bankrekening staan. Dan krijgt  u ook rente. De rente die u krijgt,  hoeft u niet af te trekken van de rente die u betaalt.

En als er na 6 maanden nog geld van de lening over is?

Dat geld wordt een schuld in box 3. Daardoor mag u de rente die u hierover betaalt, niet meer aftrekken. Met de rente die u krijgt, hoeft u nog steeds niets te doen.

Maar hebt u (een deel van) het geld nog gebruikt voor de verbouwing? Dan gaat dat (deel van het) geld weer naar box 1. En dus mag u de rente die u daarover betaalt, aftrekken.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.