Mijn werkgever heeft een fietsplan – hoe werkt dat?

Heeft uw werkgever een fietsplan? Dan kunt u geld besparen. Met 'fiets' bedoelen we ook een elektrische fiets, een leasefiets en een pedelec.

Uw voordeel met een fietsplan (ook wel 'fiets van de zaak' of 'een fiets leasen' genoemd) hangt af van uw situatie.

Kies uw situatie

 • U krijgt een fiets van uw werkgever die u ook privé mag gebruiken

  Krijgt u van uw werkgever een fiets die u ook privé mag gebruiken? Dan telt uw werkgever 7% van de adviesprijs op bij uw loon. Dit heet de bijtelling. Hierover betaalt u loonbelasting/premie volksverzekeringen.

  Verder geldt het volgende:

  • U hoeft de fiets niet te gebruiken voor woon-werkverkeer of werk. U mag de fiets ook onbeperkt privé gebruiken. Voor de bijtelling maakt dat niet uit.
  • Als u een eigen bijdrage voor de fiets moet betalen, trekt uw werkgever deze af van de bijtelling. De aftrek mag nooit hoger zijn dan de bijtelling.
  • Uw werkgever mag de bijtelling opnemen in de 'vrije ruimte'. Uw werkgever kan u hierover meer vertellen.
  • Krijgt u van uw werkgever accessoires voor uw fiets? Bijvoorbeeld een tassendrager voor uw laptoptas of een extra slot? Dan hoeft u hierover geen belasting te betalen.
  • Bij een fietsplan mag uw werkgever u geen vergoeding meer geven voor zakelijk gereden kilometers.

  Voorbeeld

  U krijgt in 2024 een fiets van uw werkgever. De adviesprijs van de fiets is € 2.000. De jaarlijkse bijtelling van de fiets is 7% van € 2.000 = € 140.

  U hebt in 2024 een brutojaarsalaris van € 35.000. Het belastingtarief over dit salaris is 36,97%. Over de bijtelling van € 140 betaalt u loonbelasting/premie volksverzekeringen.

  Die berekent u als volgt: belastingtarief 36,97% x bijtelling van € 140 = € 52. U betaalt dan maandelijks € 52 : 12 = € 4,33 voor uw fiets.

 • U krijgt een fiets van uw werkgever die u alleen zakelijk mag gebruiken

  Krijgt u een fiets die u alleen zakelijk mag gebruiken? Dan telt uw werkgever niets op bij uw loon. U hoeft geen belasting te betalen voor de fiets.

  Uw werkgever mag u in dit geval geen vergoeding geven voor zakelijk gereden kilometers.

 • Uw werkgever leent u geld om een fiets te kopen

  Uw werkgever kan u renteloos geld lenen voor een fiets. Deze lening is belastingvrij.

  Uw werkgever mag in 2024 maximaal € 0,23 per kilometer belastingvrij vergoeden als u met uw eigen fiets zakelijke kilometers rijdt. Ook woon-werkverkeer valt onder zakelijke kilometers. U kunt deze belastingvrije vergoeding gebruiken om de renteloze lening af te lossen.

  Voorbeeld

  U krijgt van uw werkgever een renteloze lening van € 2.500 voor een elektrische fiets. Uw werkgever vergoedt € 0,23 per kilometer voor woon-werkverkeer.

  De woon-werkafstand is 20 kilometer heen en terug. Per werkdag is uw vergoeding 20km x € 0,23 = € 4,60. Als u gemiddeld 20 dagen per maand werkt, is uw maandelijkse vergoeding 20 x € 4,60 = € 92.

  U gebruikt de vergoeding om de lening af te lossen. De lening van € 2.500 hebt u dan na iets minder dan 2,5 jaar terugbetaald (€ 2.500 : € 92 = 27 maanden).

  Krijgt u van uw werkgever accessoires voor uw fiets, bijvoorbeeld een tassendrager voor uw laptoptas of een extra slot? Dan moet u hierover belasting betalen. Uw werkgever mag de accessoires opnemen in de 'vrije ruimte'. Uw werkgever kan u hierover meer over vertellen.

 • U hebt een eigen fiets en uw werkgever vergoedt zakelijk gereden kilometers

  Uw werkgever mag u in 2024 maximaal € 0,23 per kilometer belastingvrij vergoeden als u met uw eigen fiets zakelijke kilometers rijdt. Ook woon-werkverkeer valt onder zakelijke kilometers.

  Krijgt u van uw werkgever accessoires voor uw fiets? Bijvoorbeeld een tassendrager voor uw laptoptas of een extra slot? Dan moet u hierover belasting betalen. Uw werkgever mag de accessoires opnemen in de 'vrije ruimte'. Uw werkgever kan u hierover meer vertellen.

Hebt u vragen?

Hebt u vragen? Belt u dan de BelastingTelefoon: 0800 - 0543. Wij helpen u graag verder.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.