Wat is de werkkostenregeling (WKR)?

Met de werkkostenregeling (WKR) kunt u als werkgever zelf bepalen wat u onbelast aan uw werknemers vergoedt, geeft of beschikbaar stelt. Denk aan cadeaubonnen, sportabonnementen of kerstpakketten.

Hoe werkt de regeling?

Het bedrag dat u onbelast mag besteden, noemen we de vrije ruimte. De vrije ruimte wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. In 2024 is de vrije ruimte over uw fiscale loon tot en met € 400.000 1,92%. Over het bedrag van de loonsom boven € 400.000 is de vrije ruimte in 2024 1,18%. Komt het bedrag dat u onbelast besteedt, boven de grens van de vrije ruimte? Dan moet u over het gedeelte dat boven de grens komt, 80% belasting betalen.

Meer over de werkkostenregeling en de vrije ruimte leest u in hoofdstuk 10 van het ‘Handboek Loonheffingen’. U kunt het handboek downloaden op de pagina Loonheffingen.

U kunt ook gebruikmaken van gerichte vrijstellingen

Deze zijn ook onbelast, maar gaan niet ten koste van de vrije ruimte. Een gerichte vrijstelling is bijvoorbeeld het vergoeden, geven of beschikbaar stellen van een laptop. Of het vergoeden of betalen van een cursus of overnachting voor het werk.

Lees meer over gerichte vrijstellingen in hoofdstuk 22 van het ‘Handboek Loonheffingen’. U kunt het handboek downloaden op de pagina Loonheffingen.

Ook sommige werkplekvoorzieningen gaan niet ten koste van de vrije ruimte

Voor een aantal voorzieningen die met het werk of de werkplek te maken hebben, gelden nihilwaarderingen. Deze voorzieningen zijn op € 0 gewaardeerd en daardoor onbelast. Bijvoorbeeld koffie en thee op het kantoor of een ov-abonnement. Nihilwaarderingen gaan niet ten koste van de vrije ruimte.

Voor een aantal andere werkplekvoorzieningen gelden zogeheten normbedragen. Dit gaat om:

  • maaltijden in de bedrijfskantine
  • kinderopvang, geregeld door de werkgever
  • huisvesting op de werkplek

Lees verder over nihilwaarderingen en de normbedragen in hoofdstuk 22 van het ‘Handboek Loonheffingen’. U kunt het handboek downloaden op de pagina Loonheffingen.

Kijk ook eens op het Forum Salaris

Hier vindt u antwoord op vragen over de werkkostenregeling uit de praktijk en kunt u ook uw eigen vragen stellen. U hebt wel een account nodig.

> naar het Forum Salaris

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.