Ik wil iemand met schulden helpen - kan ik wat schenken?

Wilt u iemand iets schenken zodat diegene een schuld kan aflossen? Tot een bepaald bedrag - de vrijstelling - betaalt de ontvanger in ieder geval geen schenkbelasting. Kijk daarom eerst welke schenkingsvrijstellingen er zijn.

U wilt bijvoorbeeld de studieschuld van uw kind aflossen, een hoge rekening voor een vriend betalen of een familielid een bedrag geven om zijn betalingsachterstand weg te werken. Is het bedrag hoger dan de vrijstelling? Dan betaalt de ontvanger dus schenkbelasting.

Wilt u naast de schuld ook de schenkbelasting betalen? Dat kan

U betaalt dan wel meer schenkbelasting dan de ontvanger zou doen. Dat komt doordat we het betalen van de schenkbelasting óók zien als een schenking. Het bedrag van de schenking wordt daardoor hoger, en dus ook de schenkbelasting.

Wilt u iemand helpen met erg dringende schulden?

Dan kan dat soms belastingvrij. Het moet wel gaan om problematische schulden die direct moeten worden betaald. Denk aan het onmiddellijk aflossen van een huurschuld om te voorkomen dat iemand uit huis wordt gezet.

En het moet een schuld zijn die de ontvanger met geen mogelijkheid zelf kan betalen. Zelfs niet door alle bezittingen te verkopen.

Hoe regelt u die vrijstelling voor dringende schulden?

De ontvanger vraagt in de aangifte schenkbelasting om de bijzondere vrijstelling voor dringende schulden.

De aangifte schenkbelasting vindt u online op Mijn Belastingdienst.

Inloggen op Mijn Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.