Hoe zit het met belastingvrij schenken voor een studie?

De kosten voor een studie kunnen aardig oplopen. Gelukkig mogen uw ouders u in 2024 € 66.268 belastingvrij schenken. Maar let op, er zijn wel voorwaarden.

De voorwaarden:

 • U bent tussen de 18 en 40 jaar oud. Of uw partner is tussen de 18 en 40 jaar oud. De dag van de 40e verjaardag telt nog mee.
 • U hebt niet eerder een verhoogde vrijstelling gebruikt voor een schenking van uw ouder(s). Hiermee bedoelen we een belastingvrije schenking voor uw eigen woning, een belastingvrije schenking voor een dure studie, óf een belastingvrije schenking voor een vrij te besteden doel.
 • Een notaris heeft de schenking vastgelegd in een akte en daarin staat:
  • voor welke studie de schenking is bedoeld
  • hoe hoog de verwachte kosten van uw opleiding zijn
  • dat de schenking vervalt als u het bedrag niet vóór 2027 hebt besteed aan uw opleiding
 • De studie of opleiding kost minstens € 20.000 per jaar, exclusief uw levensonderhoud.
 • U en uw ouders kunnen aannemelijk maken dat de schenking is betaald en dat u de schenking echt hebt gebruikt voor uw studie. U mag voor de eenmalig verhoogde vrijstelling dus geen gebruikmaken van een schenking op papier.
 • U mag de schenking niet gebruiken om studieschulden af te lossen die zijn ontstaan voordat u de schenking van uw ouders kreeg.

Als u voor deze vrijstelling kiest, kunt u geen gebruik meer maken van de vrij te besteden verhoogde vrijstelling of de verhoogde vrijstelling voor de eigen woning. U mag namelijk 1 keer in uw leven 1 van deze vrijstellingen gebruiken.

Let op!

De verhoogde vrijstelling is eenmalig en komt in plaats van de jaarlijkse vrijstelling. Uw ouders mogen u in 2024 dus niet óók nog € 6.633 schenken.

Verder is het zo dat wij uw ouders als 1 schenker zien

Krijgt u dus een bedrag van uw beide ouders? Dan moet u de schenkingen bij elkaar optellen. Dit geldt ook als uw ouders zijn gescheiden.

Schenkingen aan u en uw partner moet u meestal bij elkaar moet optellen. Hoe dat zit leest u bij Wie zijn partners voor de schenkbelasting?

Hoe maak ik gebruik van de schenkingsvrijstelling voor een dure studie?

Dat doet u door de vrijstelling aan te geven in de online aangifte schenkbelasting op Mijn Belastingdienst.

Inloggen op Mijn Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.