Ik kan mijn toeslag niet in 1 keer terugbetalen - kan ik een betalingsregeling krijgen?

Ja, dat kan op 2 manieren:

 • U betaalt het bedrag terug in maximaal 24 termijnen

  Wilt u in termijnen terugbetalen? Dat hoeft u niet aan ons door te geven. U betaalt gewoon de 1e termijn vóór de uiterste betaaldatum.

  De betaaldatum staat op de brief met acceptgiro of betaalinformatie die u hebt gekregen. Hierin staat ook hoeveel u (minimaal) per maand moet betalen.

  Uw betalingsregeling begint zodra u de 1e betaling doet

  Ongeveer 2 weken na uw betaling krijgt u een brief met nieuwe acceptgiro of betaalinformatie. Hierin staat hoeveel u in totaal nog moet terugbetalen. U betaalt dan weer voor de uiterste betaaldatum uw maandbedrag.

  Let op!
  Is de betaaldatum op de brief 15 maart, dan moet u de termijnen erna steeds voor de 15e van de maand betalen.

  Wilt u een hoger bedrag per maand betalen en zo sneller terugbetalen? Dat kan. U kunt zelf elke maand kiezen of u die maand een hoger bedrag overmaakt of niet. Gebruikt u de acceptgiro? Dan kunt u zelf een bedrag invullen.

  Zorg er wel voor dat u altijd het minimale bedrag op tijd betaalt.

  Wij rekenen wel rente

  De rente is in verband met corona tijdelijk verlaagd naar 0,01% op jaarbasis. U betaalt rente vanaf de uiterste betaaldatum die op de 1e brief met acceptgiro of betaalinformatie staat. De rente nemen we mee in het termijnbedrag.
 • U laat het bedrag verrekenen met de toeslag die u nu krijgt

  Verrekenen kan niet altijd. Kijk op de brief met acceptgiro die u hebt gekregen. Op de voorkant staat of u uw toeslag kunt laten verrekenen.

  Kiest u ervoor om te laten verrekenen? Dan hoeft u niets te doen. Het bedrag dat u minimaal per maand moet betalen, verrekenen we automatisch met de toeslag die u nu krijgt. Dat doen we in maximaal 24 maanden.

  Voorbeeld       

  Over 2020 moet u € 600 kinderopvangtoeslag terugbetalen. In 2021 en 2022 hebt u recht op € 150 kinderopvangtoeslag per maand. De € 600 die u terug moet betalen, verrekenen we met uw toeslag in 2021 en 2022. Per maand houden we € 25 in op uw toeslag (€ 600/24 maanden = € 25). Uw toeslag wordt dan € 125 per maand in 2021 en 2022.

  Wij rekenen wel rente

  De rente is in verband met corona tijdelijk verlaagd naar 0,01% op jaarbasis. U betaalt rente vanaf de uiterste betaaldatum die op de brief met acceptgiro staat. De rente nemen we mee in het bedrag dat wordt verrekend.

Ik kan het geld niet missen – wat kan ik doen?

Kunt u niet meer rondkomen omdat u toeslag aan ons moet terugbetalen? Vraag dan snel een persoonlijke betalingsregeling aan.

Hoe voorkom ik dat ik volgend jaar weer mijn toeslag moet terugbetalen?

Kunt u een betalingsherinnering, aanmaning of dwangbevel niet in 1 keer betalen?

Krijgt u een betalingsherinnering, aanmaning of dwangbevel van ons? Dan vragen wij u om binnen een paar dagen het volledige bedrag te betalen. Wanneer dit niet lukt, is het misschien mogelijk om een betalingsregeling af te spreken. Bel hiervoor met de BelastingTelefoon.

Het maandbedrag van mijn lopende regeling is te hoog – wat nu?

Hebt u een betalingsregeling en verrekenen wij dit bedrag met uw toeslag? En komt u daardoor onder het bestaansminimum? Als u wilt, kunnen we het verrekenen direct stopzetten. Bel hiervoor met de BelastingTelefoon. Daarna kijken we samen met u naar de mogelijkheden om terug te betalen zonder dat u onder het bestaansminimum komt.

Het kan ook zijn dat wij zelf contact met u opnemen of u het maandbedrag nog kunt betalen.

Hebt u niet alleen een schuld bij de Belastingdienst, maar ook bij andere organisaties? Voor hulp bij het aflossen van uw schulden kunt u zich melden bij uw gemeente. U kunt daar bijvoorbeeld terecht voor een advies of een aanvraag voor schuldbemiddeling of schuldsanering. De gemeente kijkt vervolgens of ze u verder kan helpen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.