Ik heb deze maand te weinig of geen toeslag gekregen - hoe kan dat?

Dat is een vervelende tegenvaller als u onverwacht minder of geen geld krijgt. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u te weinig of helemaal geen huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget ontvangt:

 • Wij betalen de toeslagen later dan de 20e uit

  Hebt u geen toeslag gekregen? Check dan eerst de betaaldag van uw toeslag deze maand. Soms is die een paar dagen later omdat het weekend is, of een feestdag.

 • U hebt zelf een wijziging doorgegeven

  Een wijziging kan ervoor zorgen dat u recht hebt op geen of minder toeslag. Hieronder leest u een paar voorbeelden:

  • U hebt een hoger inkomen doorgegeven. Met een hoger inkomen krijgt u een lagere toeslag.
  • Er is iemand bij u komen wonen. Misschien telt het inkomen van deze nieuwe bewoner mee voor uw huurtoeslag of zorgtoeslag waardoor u geen toeslag meer krijgt? Als dat zo is, hebt u pas geleden een brief gekregen waarin staat dat we uw toeslag opnieuw gaan berekenen.
  • U bent uit elkaar gegaan. Dan krijgt de ouder bij wie het kind woont én die de kinderbijslag ontvangt ook het kindgebonden budget. Bent u dit niet? Dan krijgt u geen kindgebonden budget meer.
 • Iemand anders heeft een wijziging doorgegeven

  Er kan iets in uw gegevens veranderd zijn waardoor u minder of geen toeslag meer krijgt. Ook als u zélf geen wijziging hebt doorgegeven en er misschien niets van gemerkt hebt.

  Soms krijgen wij de gegevens door van anderen, zoals de verhuurder of de gemeente. Bijvoorbeeld over uw inkomen, het inkomen van uw partner of uw verhuizing. Met die gegevens passen wij uw toeslag aan. En misschien krijgt u daardoor nu minder of geen huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget of kinderopvangtoeslag.

  Of dat bij u het geval is, kunt u nakijken in Mijn toeslagen.

  Inloggen op mijn toeslagen

  Kijk bij 'Uitbetaald' bij deze maand. Staat er een nul? Dan betalen we niets uit. Waarom niet, is voor iedereen anders.

  Bij 'Meldingen' kunt u misschien zien wat er is veranderd. Of u kunt uw laatste voorschotbeschikking checken om te zien met welke gegevens we uw toeslag hebben berekend.

 • We hebben uw toeslag opnieuw berekend waardoor u de rest van het jaar geen toeslag meer krijgt

  Als er iets verandert in uw situatie dan berekenen wij uw toeslag opnieuw voor het hele jaar. Van dit jaarbedrag trekken we de bedragen af die u al hebt gekregen. Het bedrag dat overblijft, verdelen we over de rest van het jaar. Daardoor krijgt u de rest van het jaar een lager bedrag.

  Het kan ook zijn dat u al te veel hebt gekregen. Dan krijgt u de rest van het jaar geen toeslag meer. Het bedrag dat u te veel hebt gekregen, moet u terugbetalen.

  We begrijpen dat dit een lastige berekening is. Hieronder proberen we het duidelijker te maken met voorbeelden.

  Voorbeeld 1: u krijgt minder

  U hebt recht op € 1200 zorgtoeslag voor het hele jaar. Dat is € 100 per maand (€ 1200 gedeeld door 12). In januari en februari krijgt u dus € 100 toeslag per maand. Maar u krijgt een nieuwe baan en vanaf maart gaat u meer verdienen. Hierdoor hebt u nog maar recht op € 600 voor het hele jaar. Van dit nieuwe jaarbedrag trekken we de toeslag af die u al hebt gekregen in januari en februari (2 keer € 100). Er blijft € 400 toeslag over. Dit bedrag verdelen we over de maanden maart tot en met december. Dit betekent dat u vanaf maart € 40 toeslag per maand krijgt (€ 400 gedeeld door 10).

  De betalingen zien er dan zo uit:

  • voor januari: € 100
  • voor februari: € 100
  • voor maart tot en met december: € 40

  Voorbeeld 2: u krijgt niets meer en moet terugbetalen

  U hebt recht op € 1200 zorgtoeslag voor het hele jaar. Voor januari tot en met augustus kreeg u € 100 toeslag per maand. In totaal € 800. Maar u krijgt een andere baan en vanaf september gaat u meer verdienen waardoor u nog maar recht hebt op € 600 voor het hele jaar. U hebt dan al € 800 gekregen. Dat is € 200 te veel. De overgebleven maanden krijgt u geen toeslag meer. Het bedrag dat u te veel hebt gekregen kunt u in 1 keer of in termijnen terugbetalen.

  De betalingen zien er dan zo uit:

  • voor januari tot en met augustus: € 100
  • voor september tot en met december: € 0
  • daarna moet u nog € 200 terugbetalen

  Het nieuwe jaarbedrag staat in Mijn toeslagen bij uw toeslag voor dit jaar.

  Inloggen op Mijn toeslagen

Let op!

Krijgt u een ander bedrag op uw rekening gestort dan het bedrag dat u volgens Mijn toeslagen en de app zou moeten krijgen? Dan kan dat kloppen. Lees meer bij Waarom is het bedrag dat ik op mijn rekening krijg anders dan het bedrag dat ik zie in Mijn toeslagen en de app?

Komt u er niet uit?

U kunt altijd bellen met de Belastingtelefoon.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.