Ik wil mijn voorlopige aanslag 2022 stopzetten - kan dat?

Ja dat kan, maar alleen als u maandelijks een bedrag terugkrijgt. Bijvoorbeeld voor uw hypotheekrenteaftrek of een heffingskorting. U kunt ook alleen de uitbetaling van de algemene heffingskorting of inkomensafhankelijke combinatiekorting stopzetten.

U stopt uw voorlopige aanslag 2022 met het formulier ‘Uitbetaling van mijn voorlopige aanslag stopzetten’ in Mijn Belastingdienst. Dit doet u nádat u uw voorlopige aanslag 2022 hebt gekregen. Deze vindt u dan in Mijn Belastingdienst bij 'Correspondentie'. Vanaf dat moment zijn de gegevens van uw aanslag bekend.

Hebt u een voorlopige aanslag voor uw aftrekposten?

Geef dan in het formulier aan dat u de uitbetaling van uw voorlopige aanslag wilt stopzetten. Dit kan met terugwerkende kracht alleen per 1 januari 2022. Op de laatste pagina van uw voorlopige aanslag ziet u welke aftrekposten u hebt.

Hebt u heffingskortingen?

Geef dan in het formulier aan welke heffingskorting u wilt stoppen. Met het formulier kunt u alleen de algemene heffingskorting of de inkomensafhankelijke combinatiekorting stopzetten. Op de laatste pagina van uw voorlopige aanslag ziet u welke heffingskortingen u hebt.

De inkomensafhankelijke combinatiekorting kunt u met terugwerkende kracht stopzetten per 1 januari 2022. Voor de algemene heffingskorting kunt u zelf kiezen vanaf welke maand u die wilt stopzetten.

En daarna?

Meestal krijgt u binnen 5 weken bericht van ons. Soms duurt het langer, maar u hoort altijd binnen 8 weken van ons.

U kunt de uitbetaling van uw voorlopige aanslag of inkomensafhankelijke combinatiekorting alleen stoppen per 1 januari 2022. Bij de algemene heffingskorting kan dit per de eerste van elke maand. Vult u het formulier later in dan die datum? Dan moet u het bedrag dat u in 2022 al gekregen hebt, terugbetalen. Hierover krijgt u van ons apart bericht.

Blijkt daarna bij uw definitieve aangifte inkomstenbelasting dat u nog geld terugkrijgt? Dan krijgt u dit alsnog.

Alleen het bedrag van de uitbetaling wijzigen?

Wilt u alleen het bedrag van de uitbetaling van uw voorlopige aanslag wijzigen? Gebruik dan het formulier ‘Verzoek of wijzigen van voorlopige aanslag’ in Mijn Belastingdienst.

Waar vindt u het formulier dat u nodig hebt?

Het formulier van 2022 ‘Uitbetaling van mijn voorlopige aanslag stopzetten' vindt u in Mijn Belastingdienst onder 'Inkomstenbelasting'.

Inloggen op Mijn Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.