Hoe weet ik of ik geld terugkrijg of moet betalen?

Er kunnen veel redenen zijn waarom u geld terugkrijgt of moet betalen. Als u bijvoorbeeld hoge kosten hebt die u mag aftrekken (zoals hypotheekrente of zorgkosten), dan is er een grote kans dat u volgend jaar geld terugkrijgt. Maar als u 2 of meer banen hebt, of een AOW-uitkering én een pensioen, dan kan het zijn dat u volgend jaar moet bijbetalen.

Wilt u weten wat u kunt verwachten voor 2024? Vul dan de voorlopige aanslag in zonder deze te versturen. Hieronder leggen we uit hoe u dat doet.

  1. U gaat naar Mijn Belastingdienst.
    Inloggen op Mijn Belastingdienst
  2. Op de pagina 'Welkom op Mijn Belastingdienst' klikt u op 'Inkomstenbelasting'. Ga dan naar de tab ‘Voorlopige aanslag’ en vervolgens op 'Belastingjaar 2024'.
  3. Daarna kiest u voor ‘Een voorlopige aanslag aanvragen of wijzigen voor een maandelijkse teruggaaf of betaling’.
  4. Het formulier ‘Verzoek of wijziging voorlopige aanslag 2024’ wordt geopend.
  5. U vult alle gegevens in.
    Als u kiest voor ‘vooraf invullen van gegevens uit 2022’, vullen wij het formulier alvast zo veel mogelijk voor u in. We gebruiken hiervoor gegevens over 2022. Kijk dus goed of die nog kloppen voor 2024. Vul aan en wijzig waar dat nodig is.
  6. Aan het eind krijgt u te zien of u geld terugkrijgt of moet bijbetalen. En dus of het zin heeft een voorlopige aanslag aan te vragen.

Een voorlopige aanslag aanvragen?

Daarvoor ondertekent en verstuurt u het ingevulde formulier.

Wilt u dat (nog) niet?

Dan sluit u het formulier af zonder het te ondertekenen en te versturen.

Even later staat onder ‘Voorlopige aanslag’ bij ‘Belastingjaar 2024’: ‘U hebt het volgende formulier nog niet verstuurd: verzoek voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2024’.

Klik op de knop ‘Verwijderen’. De melding over uw niet ingezonden verzoek verdwijnt. Uw verzoek is nu verwijderd.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.