Hoe betaal ik mijn voorlopige aanslag?

U mag kiezen of u het hele bedrag van uw voorlopige aanslag over het lopende jaar in 1 keer betaalt, of in maandelijkse termijnen.

U hoeft niet aan ons door te geven welke keuze u maakt. Wij zien aan uw betaling of u het bedrag in termijnen of in 1 keer betaalt. Op uw voorlopige aanslag staat hoe u de termijnen kunt berekenen en waar u het naar overmaakt.

In 1 keer betalen

Als u in 1 keer betaalt, dan moet het bedrag uiterlijk 1 maand na de datum van de voorlopige aanslag bij ons binnen zijn. U kunt ook betalen met iDEAL.

In termijnen betalen

Het totale bedrag dat u moet betalen, deelt u zelf door de overgebleven maanden van het lopende jaar. Dit is het maandbedrag dat u moet betalen. U kunt de voorlopige aanslag over het lopende jaar in maximaal 11 termijnen betalen.

Het 1e maandbedrag betaalt u uiterlijk 1 maand na de datum van uw voorlopige aanslag.
De volgende betalingen doet u telkens een maand later. Zorg er wel voor dat uw laatste betaling voor het eind van het jaar bij ons binnen is. Dit bedrag kan door afronding iets hoger of lager zijn.

Na elke termijnbetaling ontvangt u een brief waarin staat welk bedrag is betaald, en welk bedrag nog openstaat. Als het volledige bedrag is voldaan, ontvangt u geen brief meer.

Kunt u de voorlopige aanslag over het lopende jaar niet meer in (minimaal) 2 maandelijkse termijnen betalen? Dan moet u de aanslag binnen 6 weken na de datum van de aanslag in 1 keer betalen. Dat kunt u ook met iDEAL doen.

Voorbeelden

Voorbeeld 1

U krijgt een voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2024 met dagtekening 31 januari 2024. Dan kunt u deze aanslag in 11 termijnen betalen, met als 1e uiterste betaaldatum 28 februari 2024. De uiterste betaaldatum van de laatste termijn is 31 december 2024.

Voorbeeld 2

U krijgt een voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2024 met dagtekening 12 juni 2024. Dan kunt u deze aanslag in 6 termijnen betalen, met als 1e uiterste betaaldatum 12 juli 2024. De uiterste betaaldatum van de laatste termijn is 31 december 2024.

Voorbeeld 3

U krijgt een voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2024 met dagtekening 1 december 2024. Deze aanslag kunt u in 2024 niet meer in 2 maandelijkse termijnen betalen. Daarom moet u deze aanslag binnen 6 weken na de dagtekening betalen. De uiterste betaaldatum van deze aanslag is 12 januari 2024.

Voorbeeld 4

U krijgt een voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2023 met dagtekening 1 mei 2024. U moet deze aanslag binnen 6 weken na de dagtekening betalen, omdat de aanslag is opgelegd na afloop van het jaar. De uiterste betaaldatum van deze aanslag is 12 juni 2024.

Ik kan mijn voorlopige aanslag niet betalen. Wat kan ik doen?

Kunt u de voorlopige aanslag niet betalen? Kijk of u uitstel of een betalingsregeling kunt krijgen.

Op welke manier u kunt betalen?

Dat leest u bij Hoe kunt u betalen?

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.