Kan ik uitstel van betaling aanvragen voor mijn voorlopige aanslag? 

Hebt u een voorlopige aanslag gekregen, en kunt u die niet op tijd betalen? Onderneem dan meteen actie. U kunt niet in alle situaties uitstel van betaling krijgen. Kijk wanneer u wél uitstel krijgt.

U kunt 2 voorlopige aanslagen hebben. Kijk om welke het gaat.

U krijgt een voorlopige aanslag:

  • als u aangifte inkomstenbelasting hebt gedaan. Hebt u bijvoorbeeld aangifte gedaan over 2020, dan kan het zijn dat u ná uw aangifte een voorlopige aanslag krijgt.

U kunt hiervoor uitstel van betaling aanvragen.

  • als u belasting moet betalen, krijgt u aan het begin van het nieuwe jaar een voorlopige aanslag. Dus in januari 2022 krijgt u een voorlopige aanslag over het jaar 2022. Meestal betaalt u per maand voor deze aanslag.

Hiervoor kunt u géén uitstel van betaling aanvragen. U kunt de aanslag wel wijzigen. Dat heeft alleen zin als u minder inkomsten hebt dan het jaar ervoor. De voorlopige aanslag gaat dan omlaag. De voorlopige aanslag wijzigen doet u door in te loggen in Mijn Belastingdienst.

Uitstel van betaling aanvragen

Wilt u uitstel van betaling aanvragen? Dat doet u bij: Ik kan mijn belasting niet op tijd betalen - kan ik uitstel of een betalingsregeling krijgen?

Ik wil meer weten over wat een voorlopige aanslag is.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.