Loonheffingskorting - hoe vraag ik die aan?

U vraagt de loonheffingskorting aan bij uw werkgever. Meestal als u start met uw nieuwe baan, maar het kan ook later. Hebt u een uitkering? Dan vraagt u de korting aan bij uw uitkeringsinstantie.

Loonheffingskorting bestaat uit de heffingskortingen die u krijgt op uw belasting omdat u werkt of gewerkt hebt. U krijgt daardoor meer loon, of uw uitkering is hoger.

U vraagt de loonheffingskorting aan met een formulier, vaak krijgt u die van uw werkgever of uitkeringsinstantie

Uw werkgever of uitkeringsinstantie zorgt ervoor dat u loonheffingskorting krijgt. Dus u geeft het formulier daar af. Hebt u geen formulier gekregen, dan kunt u het bij ons downloaden, en alsnog bij uw werkgever of uitkeringsinstantie afgeven. 

Welk formulier u gebruikt, hangt af van uw situatie.

Kies uw situatie:

 • U hebt 1 werkgever/uitkeringsinstantie

  Dan vraagt u de loonheffingskorting aan met het formulier ‘Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen’.

  U krijgt dit meestal van uw werkgever of uitkeringsinstantie, maar u kunt het ook bij ons downloaden.

  Als u het formulier hebt ingevuld, geeft u het af aan uw werkgever of uitkeringsinstantie.

  Verandert u van baan?

  Dan moet u de korting bij uw nieuwe werkgever opnieuw aanvragen.

  Formulier downloaden

 • U hebt meerdere werkgevers/uitkeringsinstanties

  Dan vraagt u de loonheffingskorting aan met het formulier ‘Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen’. U krijgt dit meestal van uw werkgever of uitkeringsinstantie, maar u kunt het ook bij ons downloaden.

  U vraagt u de loonheffingskorting aan bij 1 werkgever of uitkeringsinstantie

  Want als u 2x de korting krijgt, betaalt u te weinig belasting over uw loon of uitkering. U geeft het formulier meestal aan de werkgever/uitkeringsinstantie bij wie u het meeste verdient of ontvangt. Zo voorkomt u dat u later alsnog belasting moet bijbetalen. Aan de andere werkgevers/uitkeringsinstanties geeft u door dat zij geen heffingskortingen (meer) moeten toepassen. U kunt ook uw werkgever/uitkeringsinstantie vragen om dit voor u te regelen.

  Op uw loonstrook ziet u of de loonheffingskorting wordt toegepast

  Daar staat dan bijvoorbeeld 'loonheffingskorting' of 'arbeidskorting' op. Twijfelt u? Vraag het dan aan uw werkgever/uitkeringsinstantie.

  Formulier downloaden

 • U studeert en werkt daarnaast

  Dan vraagt u de loonheffingskorting aan met het formulier 'Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen (studenten- en scholierenregeling)'. U krijgt dit meestal van uw werkgever, maar u kunt het ook bij ons downloaden.

  Als u het formulier hebt ingevuld, geeft u het af bij uw werkgever.

  Hebt u meerdere werkgevers? Vraag maar bij 1 werkgever de loonheffingskorting aan

  Als u dat bij allebei de werkgevers zou doen, dan krijgt u te veel korting op uw belasting. U geeft het formulier meestal aan de werkgever bij wie u het meeste verdient. Aan de andere werkgevers geeft u door dat zij geen heffingskortingen (meer) moeten toepassen. U kunt ook uw werkgever vragen om dit voor u te regelen

  Formulier downloaden

 • U hebt alleen AOW
  Meestal vraagt uw uitkeringsinstantie aan u of ze de loonheffingskorting moet toepassen. Behalve de SVB. Die vragen dat niet. Zij doen dit automatisch. Als u dat niet wilt, dan moet u zelf aan de SVB doorgeven dat ze dit niet moeten doen.
 • U hebt AOW en een pensioen

  U vraagt de korting aan met het formulier ‘Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen’. U krijgt dit meestal van uw uitkeringsinstantie, maar u kunt het ook bij ons downloaden.

  Als u het formulier hebt ingevuld, geeft u het af bij uw uitkeringsinstantie.

  U vraagt de korting aan bij 1 uitkeringsinstantie

  Want als u 2x de korting krijgt, betaalt u te weinig belasting over uw uitkering. U geeft het formulier meestal aan de uitkeringsinstantie van wie u het meeste krijgt. Aan de andere instantie geeft u door dat zij geen heffingskortingen (meer) moeten toepassen. U kunt ook uw uitkeringsinstantie vragen dat voor u regelen.

  Meestal vraagt uw uitkeringsinstantie aan u of ze de loonheffingskorting moet toepassen. Behalve de SVB. Die vragen dat niet. Zij doen dit automatisch. Als u dat niet wilt, dan moet u zelf aan de SVB doorgeven dat ze dit niet moeten doen.

  U kunt op uw loonstrook zien of de loonheffingskorting wordt toegepast

  Daar staat dan bijvoorbeeld 'loonheffingskorting' op. Twijfelt u? Vraag het dan aan uw uitkeringsinstantie.

  Formulier downloaden

 


 

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.