NCTS wordt vervangen door DVA

Vanaf 2 december 2024 verandert er iets in het proces douanevervoer. Vanaf dan gebruikt u niet meer het aangiftesysteem New Computerized Transit System (NCTS), maar de Douane Vervoer Applicatie (DVA). De overgang naar DVA betekent dat we met een nieuwe applicatie gaan werken die voldoet aan de Europese wetgeving volgens het Douane Wetboek van de Unie (DWU). Dit zorgt voor veranderingen voor bedrijven die gebruik maken van het proces douanevervoer. Het doet ook een beroep op de betrokken softwareleveranciers.

Het proces 'vervoer' verandert in de basis niet. De bestaande vergunningen Toegelaten afzender (TA) en Toegelaten geadresseerde (TG) blijven geldig. Ze worden niet aangepast.

Hierna kunt u lezen wat de overgang van NCTS naar DVA voor u betekent.

Software

De belangrijkste veranderingen zijn softwarematig. De berichtenstructuur zal veranderen en de aangifte krijgt in DVA meer lagen dan in NCTS. De nieuwe applicatie krijgt ook meer functionaliteiten.

2 nieuwe werkstromen

Binnen het vervoersproces komen 2 nieuwe werkstromen: kantoor van incident en kantoor van uitgang voor vervoer. Binnen DVA worden de processen vervoer en uitvoer gekoppeld.

Deadline

Vanaf 2 december 2024 kunt u alleen nog aangifte doen via DVA. Vanaf 1 december 2024 wordt NCTS afgesloten.

Het bedrijfsleven moet uiterlijk 1 oktober 2024 aangesloten zijn op DVA. In de komende periode zullen wij meer informatie beschikbaar stellen voor softwareleveranciers en bedrijven (aangevers) zodat alle betrokken partijen zich goed voor kunnen bereiden op de overgang naar DVA.

Tijdlijn

  • In het voorjaar van 2024 geven wij invulinstructies voor aangevers.
  • In maart 2024 opent de testomgeving (BTO) voor bedrijven.
  • Vanaf 1 juli 2024 kunnen bedrijven aansluiten op DVA.
  • Vanaf 1 oktober 2024 moeten alle bedrijven aangesloten zijn op DVA.

Hebt u op dit moment vragen?

Terugkijken: webinar voor aangevers

Op 3 april 2024 hebben wij de veranderingen toegelicht in een webinar voor aangevers. U kunt dit webinar terugkijken.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.