Vrijstelling bzm

Een aantal categorieën motorrijtuigen heeft automatisch vrijstelling van belasting zware motorrijtuigen (bzm). Dit betekent dat u voor deze motorrijtuigen geen bzm betaalt. U hoeft de vrijstelling niet aan te vragen.

De volgende categorieën motorrijtuigen hebben vrijstelling van bzm:

 • motorrijtuigen die uitsluitend gebruikt worden door defensie
 • motorrijtuigen van de politie, brandweer of een bedrijf met een eigen bedrijfsbrandweer
  Het motorrijtuig is uiterlijk herkenbaar als een politie- of brandweerauto. Het motorrijtuig heeft een blauw zwaai- of knipperlicht, een tweetonige hoorn en aan weerszijden van de auto een politielogo of brandweerembleem. Het motorrijtuig wordt alleen gebruikt voor het werk van de politie of brandweer door medewerkers van de politie of brandweer.
 • motorrijtuigen die behoren tot de bedrijfsvoorraad van een handelaar of herstelbedrijf
  De handelaar of het herstelbedrijf moet erkend zijn. De motorrijtuigen moeten een handelaarskenteken hebben en mogen niet gebruikt worden voor bedrijfsmatig goederenvervoer.
 • motorrijtuigen die uitsluitend worden gebruikt voor aanleg en onderhoud van wegen
  De motorrijtuigen zijn ingericht voor aanleg en onderhoud van wegen.
 • motorrijtuigen van kermis- of circusexploitanten die zij alleen gebruiken voor het vervoer van kermis- of circusbenodigdheden

Vrijstelling na schriftelijk verzoek

Voor een motorrijtuig dat u maar over een geringe afstand op de snelweg gebruikt, kunt u op verzoek vrijstelling van bzm krijgen. Dit is bijvoorbeeld een motorrijtuig voor vervoer op (lucht)haventerreinen of tussen bedrijventerreinen die dicht bij elkaar liggen. Het vervoer van goederen mag dan niet uw hoofdactiviteit zijn.

Let op!

De voorwaarden voor de vrijstelling van bzm zijn niet in alle verdragslanden hetzelfde. Dit betekent dat u niet automatisch vrijstelling van bzm hebt in andere verdragslanden, als u dat wel hebt gekregen in Nederland.

Vrijstelling of bijzonder tarief motorrijtuigenbelasting

Naast vrijstelling voor bzm kunt u in bepaalde situaties ook voor de motorrijtuigenbelasting een vrijstelling krijgen. Lees bij Overzicht vrijstellingen motorrijtuigenbelasting aan welke voorwaarden u moet voldoen.

Of misschien komt u in aanmerking voor bijzonder tarief. U betaalt dan geen of minder motorrijtuigenbelasting. Lees bij Bijzonder tarief motorrijtuigenbelasting aan welke voorwaarden u moet voldoen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.