Welke douanecontroles kan ik verwachten als ik naar Nederland reis?

Reist u met het vliegtuig Nederland in? De Douane controleert alle reizigers en hun bagage bij aankomst. U bent verplicht aan de controles mee te werken. Doet u dat niet? Dan maakt u zich schuldig aan een strafbaar feit.

Hoe controleren wij u en uw handbagage?

Wij kunnen uw hand- en ruimbagage controleren met scanners of door uw koffer te openen. We controleren ook uzelf. Dat doen wij door u soms te fouilleren. Dan onderzoekt een douanemedewerker uw kleding en de inhoud van uw zakken. Als u dat wilt kan dit onderzoek in een aparte ruimte plaatsvinden. Bij 100%-controles zetten we speurhonden in.

Kijk wat een 100%-controle is op 'Wat zijn 100%-controles?'.

Soms stellen wij u vragen

Onderdeel van de controle is een interview. Dan stellen we u vragen, zoals: 'Wat is het doel van uw reis?'. Of: 'Hoe hebt u uw vliegticket betaald?'. U bent verplicht de vragen te beantwoorden.

Zo controleren wij uw ruimbagage

Als wij uw ruimbagage controleren na het uitladen van het vliegtuig, gebeurt dat zonder dat u erbij bent. Wij mogen daarvoor eventuele sloten op uw koffer forceren. Gebruik een zogenoemd TSA-slot om de kans op beschadiging van het slot te verminderen. Wij hebben hiervoor een speciale loper. Als wij uw bagage openen buiten uw aanwezigheid, laten we u dat weten. Bijvoorbeeld met een formulier in uw bagage.

Meer informatie?

Lees over onze bevoegdheden in het Douanewetboek van de Unie en in de Algemene douanewet.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.