Welke douanecontroles kan ik verwachten als ik naar NL reis?

Reist u met het vliegtuig Nederland in? De Douane controleert alle reizigers en hun bagage bij aankomst. U bent verplicht aan de controles mee te werken. Doet u dat niet? Dan maakt u zich schuldig aan een strafbaar feit.

Hoe controleren wij u en uw handbagage?

Wij kunnen uw hand- en ruimbagage controleren met scanners of door uw koffer te openen. We controleren ook uzelf. Door u te scannen en soms te fouilleren. Dan onderzoekt een douanemedewerker uw kleding en de inhoud van uw zakken. Bij 100%-controles zetten we speurhonden in.

Kijk wat een 100%-controle is op 'Wat zijn 100%-controles?'.

Soms stellen wij u vragen

Onderdeel van de controle is een interview. Dan stellen we u vragen, zoals: 'Wat is het doel van uw reis?'. Of: 'Hoe hebt u uw vliegticket betaald?'. U bent verplicht de vragen te beantwoorden.

Zo controleren wij uw ruimbagage

Als wij uw ruimbagage controleren na het uitladen van het vliegtuig, gebeurt dat zonder dat u erbij bent. Wij mogen daarvoor eventuele sloten op uw koffer forceren. Gebruik een zogenoemd TSA-slot om de kans op beschadiging van het slot te verminderen. Wij hebben hiervoor een speciale loper. Als wij uw bagage openen buiten uw aanwezigheid, laten we u dat weten. Bijvoorbeeld met een formulier in uw bagage.

Meer informatie?

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.