Ik ga een huis kopen. Wat zijn de gevolgen voor mijn toeslagen?

Als u samen met iemand een huis koopt, kunnen jullie toeslagpartners worden. Uw beide inkomens tellen dan voor alle toeslagen mee. Krijgt u huurtoeslag? Dan moet u die stopzetten zodra u in een koopwoning woont.

Als u samen een huis koopt, wordt u elkaars toeslagpartner

Koopt u samen met uw partner een huis en u was nog geen toeslagpartners? Dan wordt u dat nu wel, vanaf het moment dat u samen op het nieuwe adres staat ingeschreven. Wij berekenen uw toeslagen opnieuw waarbij wij beide inkomens meetellen.

Wordt u in de loop van het jaar elkaars toeslagpartner? Dan telt toch het inkomen van het hele jaar mee. Lees meer bij Ik heb een deel van het jaar een toeslagpartner of medebewoner.

Moet ik nog iets doorgeven?

Bent u al toeslagpartners van elkaar dan hoeft u niets door te geven. Wordt u dat nu wel? Geef dan in Mijn toeslagen door dat u partners wordt omdat u samen eigenaar bent van een koopwoning. Wij houden er dan rekening mee dat u voortaan een toeslagpartner hebt.

Dat doet u zo:

  1. Log in op Mijn toeslagen.
  2. Kies bij 'Wijziging doorgeven' voor 'Administratie'.
  3. Kies 'Ik heb een toeslagpartner'.
  4. Beantwoord de vragen.
  5. Kies 'Akkoord'.

Krijgt u nog huurtoeslag?

Huurt u nu nog en krijgt u huurtoeslag? Vergeet deze dan niet stop te zetten in Mijn toeslagen. Lees meer bij Ik wil mijn toeslag stopzetten.

Uw adreswijziging hoeft u niet door te geven

U hoeft uw nieuwe adres niet aan ons door te geven, maar wel aan de gemeente. De gemeente geeft uw nieuwe adres aan ons door.

Hypotheekrenteaftrek en uw toeslag

De hypotheekrenteaftrek zorgt er meestal voor dat uw toetsingsinkomen lager wordt, waardoor u misschien meer toeslag kunt krijgen.

Met de Proefberekening toeslagen kunt u een nieuwe schatting maken van uw toetsingsinkomen, en zien op hoeveel toeslag u recht hebt. Geef uw nieuwe inkomen vervolgens door in Mijn toeslagen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.